Societat

Enologia

Analitzen l’envelliment subaquàtic del vi

Experimenten amb dos tipus de tapat per descobrir quin és més efectiu

L’hotel Cala Jóncols i la confraria de pescadors de Roses han encarregat un estudi que determini com es pot millorar l’envelliment subaquàtic del vi, un procés en què es treballa ja des de l’any 2009, quan es van submergir les primeres ampolles. L’Escola d’Hostaleria de Girona farà l’anàlisi de l’evolució del vi per trobar la manera d’obtenir el millor envelliment possible en les condicions subaquàtiques en què es treballa.

Com a punt de partida de la investigació, aquest divendres, una trentena d’enòlegs, sommeliers i alumnes del centre han participat en un tast comparatiu de vins de nou mesos de criança submarina i els que han estat fins a divuit mesos enfonsats al mar.

La investigació analitzarà, entre altres coses, l’evolució que experimenten aquests vins en funció de les varietats de raïm, si cal canviar el tipus de tap que s’utilitza i com es comporta el producte en funció del color del vidre de l’ampolla. Aquest darrer aspecte, per exemple, pot incidir en l’oxidació del vi. Pel que fa a les pressions sobre el tap, s’estan fent proves amb diferents sistemes per buscar un equilibri. De moment i segons les primeres anàlisis, ja s’han trobat diferències entre els vins de criança de nou mesos i els que han estat al fons del mar un any i mig i també s’ha anat veient que el blanc respecte del negre necessita menys temps d’envelliment per trobar un punt òptim.

El professor de l’Escola d’Hostaleria Josep Lluís Vilarasau va explicar que es tracta d’un camp poc explorat i que hi faran aportacions per tal d’aconseguir que el producte excel·leixi. Vilarasau hi va afegir que s’experimentarà amb els sistemes de tapat de les ampolles que es porten a envellir sota l’aigua. “Volem fer proves amb diferents sistemes de tapat per veure què necessita el vi de criança submarí”, va apuntar. Segons va explicar Vilarasau, experimentaran amb dos mètodes de tapat. “Volem saber si necessita una hermeticitat o si ha de ser un sistema d’envelliment estanc, que seria una microoxigenació, però sense que hi hagués intercanvi de fluids. L’hermeticitat seria no deixa passar fluids, ni gas, ni cap intercanvi, és a dir deixar-ho només a les bondats del mar”, va exposar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia