societat
Saber què mengem ajuda a generar sensació de sacietat
Rebre educació prèvia sobre els sabors i informació sobre els aliments que es menjaran millora les sensacions fisiològiques i psicològiques que ens produeix el menjar, segons un estudi conjunt elaborat per l’hospital Vall d’Hebron i el Celler de Can Roca. L’estudi el van presentar ahir el cap del servei de l’aparell digestiu del centre hospitalari, Fernando Aspiroz, i el sommelier Josep Roca, que van avançar que està previst aplicar els resultats de l’estudi a pacients amb problemes per menjar, com els oncològics, pels quals podria millorar l’experiència i ingerir més aliments; a pacients amb problemes de conducta alimentària, que podrien augmentar la sacietat i satisfacció, i a pacients que quan mengen tenen molèsties sense causa aparent.
L’experiment va consistir a estudiar un grup de dotze persones que van beure el mateix caldo dos dies diferents, primer sense saber quin era el seu contingut i després sent conscients de tots els ingredients i del procés de cocció. Abans i després de cada ingesta els voluntaris havien d’omplir un qüestionari assenyalant els seus graus de sacietat, molèstia i dolor abdominal, benestar digestiu i estat d’ànim. En tots els casos els pacients es van sentir més saciats i de millor humor després de la segona ingesta, quan ja sabien el que havien menjat. A més, es va fer el mateix experiment amb un altre grup de dotze persones que no van rebre informació prèvia en cap de les ingestes i no van registrar cap canvi quan a la sensació de sacietat entre les dues ingestes.