Societat

Economia

Pimec impulsa un pla de retorn d’envasos de begudes als comerços

La patronal defensa que recuperar l’antic sistema de devolució de les ampolles millora la sostenibilitat i augmenta la competitivitat de les botigues

Anar a la botiga del barri a comprar un sifó o una gasosa i aprofitar la visita per retornar l’envàs buit era una pràctica habitual uns anys enrere. Tot torna, i Pimec Comerç Lleida aposta per implementar en establiments comercials de la demarcació un sistema de devolució i retorn d’envasos de begudes per reduir els residus i millorar la sostenibilitat.

La proposta copia un model de gestió defensat per l’Agència de Residus i que es va posar en pràctica de manera experimental a Cadaqués (Alt Empordà). La patronal planteja fer arribar aquesta iniciativa a les comarques lleidatanes, però per aconseguir-ho demana el suport i la implicació, a més del mateix sector, d’ajuntaments i administracions del territori.

Segons el president de Pimec Comerç Lleida, Manel Llaràs, apostar per aquest sistema pot suposar un “avantatge competitiu” per al sector minorista davant la competència que suposa la gran distribució.

Llaràs destaca que “les qüestions mediambientals han entrat amb força en el discurs públic dels últims anys, però el comerç de proximitat a vegades les viu encara com a qüestions llunyanes”.

Pimec Comerç treballa conjuntament amb l’entitat Recircula i ha concretat que el sistema de devolució i retorn se centra en aigües, sucs, cerveses i refrescos envasats en vidre, llaunes i plàstic. En queden exclosos, però, el cava, el vi, la llet i altres productes làctics. A l’hora d’adquirir el producte, el consumidor pagaria 10 cèntims de més com a dipòsit per l’envàs, que li serien retornats quan lliurés l’envàs a la botiga.

LA FRASE

El comerç de proximitat viu encara les qüestions mediambientals com a qüestions llunyanes
Manel Llaràs
president de pimec comerç lleida

LA XIFRA

10
cèntims de més pagaria el consumidor pel producte, però els recuperaria quan retornés l’envàs.

El repte de recuperar el 100%

Actualment a Catalunya només un 62% dels envasos es recuperen per destinar-los al reciclatge, mentre que si s’apliqués el sistema de devolució al conjunt del país la xifra podria augmentar fins al 95%, segons ha exposat el president de Recircula, Eugenio Martínez de la Casa.

Pimec Comerç és partidari de fer una prova pilot en algun municipi abans d’estendre el model a tota la demarcació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.