Societat

violència masclista

Les menors denuncien un 11% més d’agressions masclistes

Un total de 741 noies han detallat als Mossos que han patit violència de gènere, fins a l’octubre passat

Col·lectius feministes exigeixen millores als jutjats i a l’escola per aturar aquesta xacra

Els Mossos d’Esquadra han registrat un total de 10.968 denúncies en l’àmbit de la violència de gènere, entre el gener i l’octubre passat, xifra que representa un 3,5% més de casos que els presentats en el mateix període de l’any passat, segons va informar ahir la policia catalana. D’aquest total, hi ha 741 menors que han denunciat les seves parelles o exparelles per violència masclista o bé són filles de dones que han estat maltractades i que també ho han patit. Les denúncies per agressions masclistes d’aquestes menors ha augmentat un 11% respecte del 2016, segons la policia. Una altra dada: els Mossos han detingut 27 menors per violència masclista en la parella des del gener fins al setembre d’aquest any, i durant tot el 2016 van ser-ne 24. La majoria d’aquests agressors tenen entre 16 i 17 anys. Els adults detinguts per violència masclista superen els 4.000 homes aquest any.

Per intentar aturar aquesta xacra de la violència masclista entre els més joves, els Mossos d’Esquadra asseguren que continuaran les seves xerrades en escoles i instituts, com també en empreses, institucions i a persones nouvingudes. La policia indica que ha fet xerrades a més de 14.000 joves, sota el títol Com comença tot? Violència masclista.

Fins ahir, vuit dones (una d’elles una filla menor) han estat assassinades per les seves parelles i exparelles a Catalunya durant aquest any. Aquests feminicidis han provocat que nou fills, cinc d’ells menors, hagin quedat orfes, segons dades dels Mossos d’Esquadra. Només dues de les dones mortes havien denunciat la seva situació a la policia o als jutjats.

Precisament, representants de Novembre Feminista, espai que acull una quarantena de col·lectius feministes a Ca la Dona, van presentar ahir el manifest Ens volem vives, lliures i rebels! Juntes som més fortes!, que es llegirà en la manifestació convocada aquest dissabte, a les sis de la tarda a plaça Universitat de Barcelona, amb motiu del Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència Envers les Dones, que se celebra cada 25 de novembre.

L’acte es va fer davant de la Ciutat de la Justícia de Barcelona per denunciar “la manca de formació en gènere” dels titulars dels jutges especialitzats en violència masclista, mancança que van fer extensiva “als metges de l’Institut de Medicina Legal”, que han de fer els atestats mèdics sobre les lesions físiques i psíquiques de les víctimes, segons va afirmar l’advocada Marisa Fernández. Pel col·lectiu de dones, el sistema judicial actual “no protegeix les dones i molts cops les acaba perjudicant”, i exigeixen que garanteixin “veritat, justícia i reparació” a aquestes víctimes. Fernández va recordar que els jutjats especialitzats de Catalunya continuen sent líders en la denegació de proteccions a dones, que arriben al 50%, mentre que la mitjana de l’Estat espanyol és del 30%. En aquest sentit, els Mossos van assegurar que actualment fan 122 proteccions policials a dones: 13 de risc molt alt, 15 de risc alt i 94 de risc mitjà.

Unides per Telegram

“Volem instar els governs a prevenir i protegir les dones de les violències patriarcals perquè malgrat les lleis, els feminicidis i les agressions sexuals continuen augmentant”, va denunciar Montse Benito, que va apostar perquè el sistema educatiu millori la prevenció d’aquesta xacra entre joves.

La sociòloga Carme Aleman va assegurar que “les violències contra les dones estan a tots els camps de la vida”, i va advocar per ajudar les dones migrades. Finalment, Asia Selma va informar de distintes iniciatives per teixir més xarxes de complicitat entre dones, i va exigir que no se les presenti com a inferiors. Vives i Rebels 25-N és el nom del compte a Telegram en què informen de les seves activitats.

LA XIFRA

9
fills han quedat orfes
, cinc d’ells menors, aquest any després de l’assassinat de les seves mares, vuit dones (una d’elles una filla) per part de les seves parelles.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses

Sant Pau descobreix una nova causa genètica d’immunodeficiència

Barcelona

El Museu d’Art adquireix un fragment del retaule de Sant Feliu de principis del segle XVI

girona
infraestructures

Puente sosté que Catalunya és el territori on l’Estat inverteix més, tot i el 46% d’execució

barcelona