Societat

Acord a Girona per reduir el soroll nocturn de les campanes

El pacte té el vistiplau del consistori, el capítol de la catedral i de l’hotel Històric

No està tancat perquè depèn de si l’associació de veïns del Barri Vell-Centre s’hi afegeix o no

S’obre una via de solució al conflicte creat per les molèsties que el so nocturn de les campanes de la catedral provoca als inquilins de l’hotel Històric. Segons ha pogut saber El Punt Avui, tres de les quatre parts del conflicte han trobat un punt d’acord. L’Ajuntament de la ciutat i el capítol de la catedral, d’una banda, i l’establiment hoteler, de l’altra, estarien d’acord que es rebaixi lleugerament el volum de les campanes durant cinc hores de la nit i matinada i, paral·lelament, l’hotel Històric reforçaria la insonorització de les seves habitacions. La limitació del soroll durant un període nocturn concret implica la instal·lació d’una nova maquinària, que en el principi d’acord assumiria l’hotel.

Pendents dels veïns

De moment, es tracta d’un principi d’acord, perquè falta que l’altra part del conflicte, l’associació de veïns del Barri Vell-Centre, hi doni el vistiplau i se sumi a l’acord. Fonts consultades per aquest rotatiu confirmen que entre els membres de l’associació de veïns hi ha opinions “diverses” i que, per tant, n’hi ha que són partidaris de no acceptar l’acord. No obstant i això, des de l’associació s’ha dit que es convocarà properament els veïns per consensuar una posició conjunta.

Una llarga polèmica

Sense avís previ a la ciutadania, les campanes de la catedral van deixar de sonar de nit el 6 de gener de l’any passat, des de mitjanit fins a tres quarts de set del matí. Va ser arran d’una piulada de l’exalcalde de Girona Joaquim Nadal que l’emmudiment nocturn de les campanes va agafar una dimensió mediàtica i es va convertir en causa de reivindicació social. Va enfrontar l’establiment amb el capítol i els veïns, que reclamaven el dret a continuar sentint les campanes de nit –alguns veïns, fins i tot, van assegurar que els costava dormir sense el toc de les campanes–. Dies després de l’inici de la polèmica, se’n va parlar al ple. Durant la sessió del febrer del 2016 el govern de Girona ja va anunciar que estudiaria la viabilitat tècnica d’esmorteir el so de les campanes durant la nit. El consistori ja tenia en aquest moment un estudi acústic que evidenciava que, de nit, s’arribava als 72 decibels i que durant els tocs la mitjana era de 58 decibels, molt per sobre dels 45 decibels que permet la normativa.

Dos mesos més tard, el plenari va fer un intent de protegir el retoc de campanes declarant-lo bé cultural d’interès local, a proposta de l’associació veïnal del Barri Vell. Davant l’enquistament del problema, l’hotel va presentar un contenciós al jutjat, que el va admetre a tràmit a mitjan d’octubre de l’any passat. La vista es va celebrar el 16 de març passat.

LES DATES

6.1.2016
Van emmudir
de nit les campanes de la catedral perquè se superava el nivell acústic permès.
9.5.2016
Va declarar
el ple de Girona el toc de campanes bé cultural d’interès local per intentar protegir el toc.
16.3.2017
Es va celebrar
la vista als jutjats de Girona sobre el contenciós presentat per l’hotel Històric.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ESPORT

Reconeixement al joc net i a l’exemplaritat en l’esport

GIRONA
SOCIETAT

La Fira Triumvirat es clou amb activitats de reconstrucció històrica

L’ESCALA
SOCIETAT

Èxit del Mercat de la Furgoteca de Salt

SALT
kenya

Les inundacions ja han provocat un mínim de 228 víctimes mortals

barcelona
successos

La Fira d’Abril es desvincula del tiroteig mortal

BARCELONA
brasil

Almenys 67 morts en els aiguats al sud del país

barcelona
medi ambient

Pla a Sitges per reduir les 52 colònies formades per 956 gats

SITGES
societat

Èxit de la pedalada per reclamar el dret dels infants a anar amb bicicleta

barcelona
medi ambient

Recorren durant tres dies l’entorn del riu Gaià per defensar-ne el cabal ecològic

salomó