Societat

Les infermeres tenen pitjor salut mental

Un 35% del col·lectiu presenta risc de patiment psicològic

El volum de treball i els horaris en són causes

Una de cada tres infermeres presenta risc de desenvolupar problemes de salut mental com ara trastorns depressius, d’angoixa o d’ansietat. Així ho assenyala l’estudi Salut, estils de vida i condicions de treball de les infermeres i infermers de Catalunya elaborat pel Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya i la Fundació Galatea. Segons la responsable del grup investigador de la fundació, Lucía Baranda, el col·lectiu d’infermers és el més propens a tenir el que defineix com “patiment psicològic”: un 35,6% dels infermers catalans s’exposen a aquest risc, un nombre molt per sobre dels altres professionals sanitaris (18-20%) i de la població general (9,7%).

Són diversos els factors que provoquen aquest fet. Hi influeixen, d’una banda, les llargues jornades laborals –un 36% treballen més de 40 hores setmanals– i els horaris poc convencionals, que inclouen treball nocturn, en cap de setmana i torns rotatoris –gairebé un 36% han fet alguna guàrdia l’últim mes–. De fet, la meitat dels professionals consideren que els horaris dificulten la conciliació familiar i social. Una altra causa és l’elevada càrrega de treball a què s’exposa el col·lectiu, així com la precarietat laboral, que afecta un 27% dels infermers: la crisi econòmica s’ha traduït en baixades de sou que han afectat un 83% dels treballadors. També hi juga en contra la tensió i frustració que provoca la baixa participació que tenen en les decisions sobre el propi treball. Els infermers amb pitjor estat de salut són els més joves i els que tenen contractes més precaris.

“La sensació de cert maltractament del col·lectiu està molt present entre les infermeres”, va assegurar la degana del Consell de Col·legis d’Infermeres de Catalunya, Núria Cuxart, que va destacar la importància de buscar mesures per revertir la situació i “garantir un servei de qualitat a la ciutadania”. I és que, molt sovint, els infermers “no segueixen els consells que ells mateixos donen als pacients”, va assenyalar.

LA XIFRA

36
per cent dels infermers han treballat més de 40 hores setmanals, un 3,4% dels quals ho han fet més de 60.

Els joves, en pitjors condicions laborals

Les males condicions laborals del col·lectiu d’infermers s’accentuen, en tots els indicadors, en els professionals més joves. Un clar exemple n’és el risc de mala salut mental, que afecta un 39% dels menors de 40 anys, mentre que la xifra disminueix fins a un 28,6% en els majors de 60. També les condicions de treball inestables són més habituals en els treballadors de menys edat: un 49,3% dels més joves tenen un contracte temporal o interí, contra un 2,8% dels que es troben en els darrers anys de la seva carrera professional. En el cas del treball nocturn, en cap de setmana i les guàrdies, també es dona el cas que es redueix l’afectació per aquest tipus de condicions com més edat tenen els treballadors. Per sexes, els homes són els més afectats. Un 38,2% presenten risc de mala salut mental, un 35,4% en el cas de les dones. També ells treballen més sovint en horaris fora del que és habitual en comparació amb les dones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia