Societat

MEDI AMBIENT

Girona torna a ser la capital de la gestió de residus

El segon Fòrum Internacional de Gestió de Residus se centrarà en la recollida de residus en zones turístiques i grans esdeveniments

El Giro d’Itàlia o la ciutat de Taipei, entre els vuit casos presentats

Es plantejarà com s’arriba al 60% de recollida selectiva quan hi ha turisme

El Palau de Fires de Girona serà el marc del 21 al 23 de febrer d’una nova edició del Fòrum Internacional de Residus, el #wasteinprogress, segons es va fer públic ahir en una roda de premsa a Girona. Després de “l’èxit rotund i inesperat” de la primera edició –celebrada aquest any–, segons la va qualificar l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, s’ha tornat a apostar per aquest esdeveniment.

L’objectiu de la segona edició del #wasteinprogress, segons va explicar la directora de Fira de Girona, Coralí Cunyat, és “donar resposta a quines serien les millors fórmules per gestionar residus quan hi ha grans concentracions de persones”. Per això, si la primera edició estava centrada a veure com es podia arribar al 60% de recollida selectiva en ciutats de més de 50.000 habitants, en aquesta l’objectiu és veure com es pot aconseguir el mateix objectiu però en regions i municipis turístics o on es fan grans esdeveniments.

Vuit experiències

Amb aquest objectiu en el fòrum hi haurà diversos espais, entre els quals destaca el destinat a vuit ponències de casos internacionals que il·lustraran experiències d’èxit en la gestió de residus amb grans multituds. És el cas de l’illa de Krk, a Croàcia, on es multiplica per set la població a l’estiu i on s’han implementat nous models que han deixat un resultat de més del 50% de recollida selectiva. També hi haurà el cas de Val di Fiemme, a les Dolomites, on hi ha turisme de temporada i també es gestionen grans esdeveniments relacionats amb l’esquí. En aquest cas, la recollida selectiva supera el 80%. També s’exposarà el cas de la ciutat de Tortoli, a Sardenya, on també es multiplica per quatre la població a l’estiu i hi ha percentatges de recollida selectiva de més del 70%, o el de la població mallorquina de Sant Llorenç de Cardassà, on hi ha més de 60 hotels i de mitjana reciclen més del 50%, quan la mitjana a Catalunya és d’entre un 25% i un 30%. També s’exposarà el cas de la ciutat de Taipei, a Taiwan, com a exemple d’una de les ciutats amb més pernoctacions hoteleres del món –set milions de visitants anuals– i més del 65% de reciclatge. Pel que fa a grans esdeveniments, està previst que s’expliqui el cas del Giro d’Itàlia i com s’han de gestionar els residus d’un esdeveniment itinerant; el cas de Disney World Orlando (EUA), i el de l’Oktoberfest, de Munic, a Alemanya, tot i que aquest darrer cas encara està pendent de confirmar-se.

Més activitats

A banda de les ponències, el debat també serà visible en el fòrum a través dels workshops, una novetat d’aquesta edició, que són espais de treball en petits grups en què es tractaran sis temàtiques concretes que afecten el territori. En aquest sentit, i segons va explicar Frederic Puig, de la secretaria tècnica de Spora Serveis Ambientals, a més de la gestió de residus en grans esdeveniments, es tractaran els casos de segones residencies, residus en el sector hoteler, en espais naturals, en complexos turístics i parcs temàtics i en activitats d’hivern. En cada workshop hi haurà un especialista en la matèria i un dinamitzador.

Un altre dels espais inclosos és el Fòrum Innovació, en què es presentaran una dotzena de projectes seleccionats d’empreses i organitzacions d’arreu d’Europa sobre coneixement i innovació. La convocatòria per presentar algun d’aquests projectes està oberta fins al 8 de gener. L’Espai Empresa serà també un altre apartat del fòrum, en el qual com a mínim 26 empreses capdavanteres –que són les que ja van participar en l’edició anterior– presentaran les seves ofertes per assolir els reptes en la gestió de residus. Precisament, la col·laboració publicoprivada és un dels factors fonamentals en la gestió de residus, segons va destacar Jordi Pietx, gerent d’Ecoembes a Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears.

Tots els inscrits al fòrum –en la primera edició van ser més de 400 administracions i més de 200 professionals– tenen l’opció també de descarregar-se una aplicació mòbil que permet la relació B2B (business-to-business, d’empresa a empresa) entre les empreses, administracions i professionals.

LES XIFRES

1.200
assistents
van participar en la primera edició del fòrum, entre els quals més de 400 eren administracions.

LES FRASES

8
experiències
de llocs d’arreu del món seran presentades en les ponències que es faran durant tres dies.

LA DATA

12
projectes
d’innovació de recollida, gestió o tractament de residus prèviament seleccionats seran presentats.
Som líders en recollida selectiva en ciutats de més de 50.000 habitants. Hem de millorar i continuarem amb el porta a porta
La protecció del medi ambient és un dels pilars del meu govern
Marta Madrenas
alcaldessa de girona
21.2.2018
Dia
que començarà el segon Fòrum Internacional de Gestió de Residus, que s’allargarà durant tres dies.

L’Alt i el Baix Empordà i la Selva, les comarques amb pitjors resultats

U.C

Cap de les comarques gironines ha assolit fins ara l’objectiu europeu de reciclar com a mínim el 50% dels residus que es generen. I si bé hi ha algunes comarques que s’hi aproximen, com són el Gironès o la Garrotxa, amb més d’un 46% i un 45%, respectivament, n’hi ha d’altres que presenten resultats pitjors, com ara l’Alt Empordà, el Baix Empordà i la Selva, tres comarques on, precisament, la petjada del turisme és molt elevada. El tant per cent en reciclatge en aquestes comarques se situa en el 39,53% al Baix Empordà, el 35,39% a l’Alt Empordà i el 34,05% a la Selva. Coneixedors que una de les principals causes d’aquestes dades és el pes del turisme, en múltiples ocasions l’Agència Catalana de Residus (ACR) ha insistit en la necessitat d’actuar localment i conscienciar els diferents actors locals i comarcals –com ara els establiments d’allotjament turístic, però també bars i restaurants– de la necessitat d’implementar mesures per reciclar millor, i més quan en moltes ocasions els turistes que visiten els establiments gironins ja tenen l’hàbit de reciclar perquè ho fan en els seus propis llocs d’origen.

Entre les dades recollides per l’ACR en el balanç del 2016, destaca que el Baix Empordà encapçala l’índex de brossa per habitant al dia, amb 2,19 quilos per habitant, seguida de prop per l’Alt Empordà, amb 2,15 quilos per habitant. Són els índexs més alts de tot Catalunya, només superats pels de la Val d’Aran (2,69).

Pel que fa als segments de reciclatge, l’ACR creu que actualment és fonamental insistir en l’orgànica per incrementar els índexs de reciclatge en l’àmbit català, a més de la importància també del porta a porta. De totes maneres, aquests aspectes seran tractats en el pròxim fòrum, que segurament donarà noves claus per poder augmentar les taxes de reciclatge. Caldrà veure també si ratifica la política partidària de premiar els veïns que reciclin millor com un dels factors fonamentals per incentivar el reciclatge. Un premi que es tradueix normalment en bonificacions a l’hora de pagar determinades taxes municipals, per exemple.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sant Pau descobreix una nova causa genètica d’immunodeficiència

Barcelona

El Museu d’Art adquireix un fragment del retaule de Sant Feliu de principis del segle XVI

girona
infraestructures

Puente sosté que Catalunya és el territori on l’Estat inverteix més, tot i el 46% d’execució

barcelona
GIRONA

Càritas troba feina a un 20% dels atesos en el seu programa d’inserció laboral

GIRONA
societat

Menys supermercats i més usos culturals al nou Pla de Ciutat Vella

barcelona
Societat

Els pisos de l’illa del carrer Canigó s’hauran de reforçar

Badalona
religió

Montserrat vol que el seu ‘Mil·lenari’ sigui obert a tota la societat

Montserrat
societat

Nou projecte d'habitatge amb serveis per gent gran i accés per als joves

Manresa
Campdevànol

Punt d’autoreparació de bicicletes a la font del Tòtil

Campdevànol