Societat

Municipal

Primeres multes de Colau a Endesa per pobresa energètica

Els expedients sancionadors oberts sumen 350.000 euros per talls fets sense haver demanat informes als Serveis Socials

L’Ajuntament de Barcelona va anunciar ahir que ha obert a Endesa cinc expedients sancionadors per haver incomplert la llei de pobresa energètica, que es poden tancar amb multes de 70.000 euros en cada cas. Es tracta de les primeres multes imposades pel govern municipal d’Ada Colau a una companyia subministradora per aquest motiu.

El consistori ja ha notificat a la companyia tres de les propostes de resolució, motivades en detectar que en tres casos l’elèctrica no havia demanat als Serveis Socials el preceptiu informe d’exclusió residencial abans de procedir al tall del subministrament elèctric, segons va explicar ahir la tinenta d’alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz. Els altres dos expedients, pel mateix motiu, ja estan molt avançats i es notificaran en els pròxims dies, hi va afegir la tinenta d’alcalde.

En tots els casos, es tracta de talls que es van produir en domicilis de famílies vulnerables després de l’aprovació de la llei 24/2015 de pobresa energètica, i que han estat detectats a través dels Punts d’Assessorament Energètic que el consistori va posar en servei a principis d’any.

La quantia de les sancions, que conjuntament sumen 350.000 euros, s’ha calculat prenent com a base el que disposa el Codi de Consum Català i tenint en compte l’atenuant que en tots els casos la companyia va restablir el servei elèctric un cop se li van notificar les anomalies procedimentals detectades.

Ortiz va insistir que l’objectiu del govern municipal “no és sancionar”, però sí ser “estrictes a l’hora de demanar el compliment d’una llei vigent, que ha estat validada pel Tribunal Constitucional i que ha de servir de garantia perquè tothom tingui accés a uns subministraments bàsics amb independència de la seva condició econòmica”.

Fonts d’Endesa citades per l’ACN van remarcar que no hi ha encara cap sanció ferma sobre la taula perquè els expedients encara estan oberts i s’hi pot recórrer administrativament en contra, a banda que amb posterioritat puguin acabar als tribunals. Les mateixes fonts lamenten l’anunci fet pel consistori amb el procés encara obert perquè, a parer seu, això vulnera el dret de defensa de la companyia perquè prejutja que és culpable.

Recurs al Suprem

L’Ajuntament també ha presentat un recurs contenciós administratiu al Tribunal Suprem contra el reial decret 897/2017 de l’Estat que regula la figura del consumidor vulnerable, el bo social i altres mesures de protecció dels consumidors domèstics d’energia elèctrica en considerar que és contrari a la Constitució en la definició que fa de les situacions d’exclusió social. El consistori entén, a més, que el reial decret envaeix les competències en matèria de serveis socials de Catalunya i Barcelona, i que vulnera la directiva europea que preveu la possibilitat de definir el subministrament elèctric com un servei públic en determinades circumstàncies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses

Sant Pau descobreix una nova causa genètica d’immunodeficiència

Barcelona

El Museu d’Art adquireix un fragment del retaule de Sant Feliu de principis del segle XVI

girona
infraestructures

Puente sosté que Catalunya és el territori on l’Estat inverteix més, tot i el 46% d’execució

barcelona
GIRONA

Càritas troba feina a un 20% dels atesos en el seu programa d’inserció laboral

GIRONA