Societat

La Marató fa caixa contra les infeccions

La crida solidària arriba a la vint-i-sisena edició

Aquestes malalties provoquen una de cada tres morts al planeta

La Marató de TV3 va arribar ahir a la seva vint-i-sisena edició, en aquesta ocasió dedicada a la recollida de fons per a la investigació contra les malalties infeccioses. Com ja és habitual, el programa, que des de bon matí va ocupar més de quinze hores televisives, va ser interromput només pels informatius i la publicitat i va estar esquitxat de testimonis de malalts, metges i investigadors, que es van intercalar amb actuacions de música, dansa i altres espectacles, així com connexions amb el territori per anar informant d’algunes de les més de 3.000 activitats que s’hi van adherir.

L’esdeveniment mediàtic més associat a les vigílies del Nadal, va tenir la participació de més de 2.400 voluntaris i va ser conduït enguany per la presentadora Helena Garcia Melero, a qui van donar el contrapunt d’humor l’actor, guionista i animador Ferran Aixalà i les aportacions festives dels rostres populars de TV3.

El ritme de donacions va ser intens, ja que tot just a dos quarts de tres del migdia el marcador, activat per un polsador itinerant que visitava els indrets més diversos per ser polsat per persones de totes les edats i condicions, ja indicava 1 milió i mig d’euros, i cap a les vuit del vespre, 2 milions i mig. A l’hora de tancar aquesta edició, el comptador marcava més de 5 milions.

Els experts van descriure algunes de les patologies més greus de les que s’abordaven, com el VIH, les infeccions nosocomials o les sèpsies, i van remarcar la importància de la prevenció, la detecció precoç dels símptomes com febre alta o malestar, i van fer alertes contra l’automedicació i l’abús dels antibiòtics. Fins i tot es va fer un “taller” de rentat de mans.

Especialistes de les disciplines relacionades van expressar com els avenços en la genètica i en l’estudi de la microbiòtica intestinal està millorant les expectatives d’unes afeccions que avui provoquen una de cada tres morts al món i que, tal com van avisar els experts que van desfilar pel plató, fins a deu milions de persones podrien morir al planeta el 2050 si la recerca no reverteix l’actual crisi dels antibiòtics que fa que alguns organismes s’hagin fet resistents.

No podien faltar-hi els testimonis, alguns de famosos. Com el de l’actor Abel Folk, que va narrar la seva experiència amb una pneumònia que, literalment, el va tombar durant una representació teatral, i també el de la directora de cinema Carla Simon, directora d’Estiu 1993, que va perdre els pares pel VIH. Especialment colpidors van ser els relats dels infants, com el de la Sònia, que va patir una sèpsia als set anys i que es va deixar sorprendre amb un pastís d’aniversari, o el del Dídac, amb una cama amputada com a conseqüència d’una immunodeficiència.

LA FRASE

El VIH per a la medicina és una cosa, però per a la societat n’és una altra; l’estigma encara hi és
Jordi San José
infectat pel viH i testimoni de la marató

Els Bombers corren i els actors de ‘Merlí’ s’escapen

Una de les activitats del territori més vistosa va ser la “marató per a La Marató” que duen a terme els Bombers amb el Club d’Atletisme i el departament d’Esports de l’Ajuntament de Girona i que, tal com va informar el caporal del cos, Eloi Bonet, va convocar una munió de gent malgrat les baixes temperatures de la capital gironina. Una de les particularitats d’aquesta activitat, que fa onze anys que es fa coincidint amb La Marató, és que els bombers fan tota la cursa corrent per parelles i l’equip especial d’intervenció. En concret porten la vestimenta ignífuga, a més de la bombona d’oxigen a l’esquena.

Alguns moments simpàtics de la gala van ser quan quatre actors de la popular sèrie Merlí, Laia Manzanares, Júlia Creus, Adrián Grösser i León Martínez, es van enfrontar als reptes d’un escape room en què havien de descobrir la cura per a un suposat virus siberià, o quan els periodistes de Tarda Oberta van haver de representar una versió sui generis d’Els Pastorets. A tot Catalunya s’hi van sumar innombrables activitats: caminades, assajos, festivals, sortejos i una munió d’esdeveniments esportius i de lleure per a totes les edats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Normalitat a les presons en un matí sense bloquejos dels funcionaris

Barcelona

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ
gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat
llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS

El Manhattan mataroní

mataró
castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona