Societat

CARLES SOLER

TORRONAIRE ARTESÀ, ÉS LA TERCERA GENERACIÓ D’UNA NISSAGA PROCEDENT DE XIXONA

“Volem fer evolucionar el torró clàssic sense perdre l’essència”

Les dues botigues de Can Soler són una referència a Badalona pel que fa a torrons i gelats artesans, que s’ha sabut adaptar als nous temps i ofereix fins i tot una línia vegana

Ametlles, mel, ous, fruita confitada... Els ingredients són prou coneguts, però quina és la clau de l’èxit del torró?
Des de fa uns anys, quan va arribar la crisi, les marques comercials més grans van reduir els percentatges d’ametlla i mel per abaratir costos. Nosaltres no entenem el torró reduint els ingredients de qualitat, i vam apostar per mantenir-los.
Aquesta aposta ha funcionat?
Sí, tot i que des del 2008 s’ha reduït la partida que teníem destinada a lots d’empresa, i ara és pràcticament inexistent. Això havia estat el 30% de la facturació i ara és un 2% aproximadament. Pel que fa a les vendes a les botigues de Badalona, tenim clients molt fidels, encara que hi ha molta més competència i la gent mira més el que compra.
Sou la tercera generació de la família. Com va començar la nissaga?
Els pares dels meus pares eren torronaires, un fabricava torró i el venia a Lleida i l’altra fabricava únicament a Xixona. Allà encara tenim etiquetes de mestre torronaire del meu pare.
Heu mantingut l’obrador a Xixona?
Sí, inicialment el vam mantenir perquè vèiem interessant mantenir la DO Xixona. L’obrador i la inversió de maquinària específica la vam fer allà i allà continuem elaborant-lo.
Què diferencia el torró artesà del que es pot trobar al supermercat?
Moltíssimes coses, sobretot el plaer de gaudir-lo menjant. La qualitat ve donada pels ingredients i també pel procés. Nosaltres a l’hora de fer torró no tenim pressa, i això es nota.
El torró és un producte molt estacionalitzat. Això està canviant amb el turisme?
Estem veient que a Barcelona hi ha algunes botigues que ajuden a desestacionalitzar el producte, però a Catalunya l’hàbit que tenim és de consumir-lo pels volts de Nadal.
En venen la resta de l’any?
Sí, però si per Nadal en venem milers de quilos, a l’estiu només són un centenar de barres. En el circuit de Barcelona, on subministrem torró i gelats a altres botigues, veiem que el flux de venda és més alt que a Badalona. Són els turistes que han sentit parlar del torró, i en compren encara que no sigui Nadal.
Els sabors clàssics encara són les varietats més venudes?
Sí, nosaltres cada any traiem novetats amb xocolata o combinacions però al final les varietats de Xixona, gema cremada, Alacant i la de xocolata són les referències amb més sortida. Sobretot la gent gran que compra torró s’emporta una barra de cada varietat. Els joves no compren tant de torró, s’emporten només la peça concreta que els agrada i que saben que es menjaran. Ara la gent compra amb més seny. S’ha acabat l’època del malbaratament.
Quina innovació presenten aquest any?
Tenim una xocolata amb yuzu i xocolata amb iogurt i gerds. Per l’any vinent volem augmentar la línia clàssica fent combinacions per obrir el ventall de possibilitats. Som inquiets, ens agrada la pastisseria i volem treure fusions per fer evolucionar el torró clàssic sense perdre l’essència del producte.
Cada cop hi ha més gent que opta per un dieta més sana. És compatible amb menjar torró?
Nosaltres tenim una línia vegana amb una vintena d’articles entre diferents varietats de torrons, i també polvorons fets amb margarines vegetals. Fa un parell d’anys ens vam adonar que hi havia demanda gràcies a alguns treballadors vegans que tenim. Aquesta línia ens ha donat un valor afegit. Estem contents de poder donar resposta a aquesta demanda.
La globalització ens apropa tradicions gastronòmiques d’altres països, com el ‘panettone’. Fa la competència al torró?
No, el complementa. Nosaltres també en venem a les nostres botigues i s’ha convertit en un complement més del torró, com les neules.
El torró és encara el rei de les postres nadalenques?
Sí, però ja no tothom finalitza tots els àpats nadalencs amb torrons. Nosaltres cada cop venem més gelats per Nadal. Sobretot de torró i de bescuit. Hi ha molta gent que elabora postres a casa i busca fórmules per alleugerir l’opció del torró.
Què es fa amb el torró que sobra després de Nadal?
Se’n poden fer moltes coses. A nosaltres també ens en sobra i el trinxem per convertir-lo en gelat de torró. A casa es poden fer flams, gelats, magdalenes i mousse. També es pot esmicolar i posar de decoració a pastissos. Les varietats de massapà també serveixen per fer productes de pastisseria i fins i tot per a salses. Sempre hi ha sortides; només necessitem imaginació i creativitat, i fixar-nos en els que en saben.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva
CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses