Societat

JOSEP ORIOL PUJOL I HUMET

DIRECTOR GENERAL DE LA FUNDACIÓ PERE TARRÉS

“Anar de colònies és una experiència privilegiada”

“Si no fos pels 3.700 monitors voluntaris aquest estiu no s’haurien pogut fer les colònies ni els dissabtes a la tarda es podrien fer esplais”

“El 1985 ens estàvem fent grans i vam deixar de ser de Càritas, més assistencial, per passar a ser la Fundació Pere Tarrés, més educativa. Érem sis o set persones i avui tenim una plantilla contractada de 3.000”

TOTA LA VIDA
Josep Oriol Pujol i Humet és el director general de la Fundació Pere Tarrés des del 2002. La seva trajectòria professional i personal està estretament lligada amb el món del lleure. Als 11 any ja anava a un esplai adherit al Moviment de Centres d’Esplai Cristians (MCEC) de la Fundació Pere Tarrés, als 17 va ser monitor i als 23 anys va ser nomenat secretari del Moviment de Centres d’Esplai Cristians (MCEC). El seu compromís, doncs, ha durat fins ara.
Més de 20.000 infants han fet colònies amb nosaltres aquest estiu

La Fundació Pere Tarrés ha celebrat aquest any que en fa seixanta, el 1957, va néixer el Secretariat de Colònies de Càritas Diocesana de Barcelona, origen de la seva entitat, per donar suport a les persones que promovien les colònies de vacances. A través de Càritas –la Pere Tarrés com a tal es constituiria el 1985–va arribar a casa nostra l’educació en el lleure i la tradició d’esplais, colònies i campaments, ara tan arrelada.

L’Església s’ha involucrat sempre en l’educació en el lleure.
El temps de lleure és un espai privilegiat des del qual fer una acció educativa, per això a l’Església li preocupa. Aquest país va viure 40 anys en què no era possible cap tipus d’iniciativa social que no vingués del règim, i l’Església va ser l’única organització a la qual se li va tolerar promoure aquest tipus d’iniciatives. L’Església, amb una consciència de la bondat educativa i de la necessitat social, des de les parròquies, al voltant de les quals hi havia molta gent jove, va començar a promoure les colònies de vacances els anys de la postguerra.
Què significa que un infant pugui anar de colònies?
És una oportunitat excepcional per a nens i nenes poder conviure 10, 12, 15 dies, una setmana, amb altres nens i nenes d’edats semblants i estar amb uns monitors molt més propers generacionalment que els seus pares o els mestres i conviure amb ells de forma natural i lúdica, jugant; sense unes obligacions com en el marc escolar, sense una disciplina rígida com a casa, tot i que, certament, també hi ha disciplina en el marc de les colònies. Això crea un espai únic on els valors que tenen interioritzats aquests monitors es traslladen de forma natural als nens i nenes. Ho considerem un espai privilegiat en l’àmbit educatiu i de creixement personal.
També hi ha empreses que organitzen colònies.
Nosaltres estem convençuts, però, que el millor és que els infants participin habitualment en un centre d’esplai, un agrupament escolta, cada dissabte a la tarda, conèixer els monitors i després sortir amb ells algun cap de setmana i a l’estiu poder-hi anar de colònies o de campaments. Malgrat que no hi hagi un fil argumental d’aprenentatge concret és una experiència privilegiada.
La idea de fer colònies sorgeix al segle XIX.
En aquella època hi havia una infància que vivia en condicions de molta precarietat i l’oportunitat de sortir uns dies “a fer salut al camp” i poder menjar de forma regular era una manera d’ajudar-los. Aquests darrers anys de crisi econòmica ens hem tornat a trobar amb la bondat en qüestions higièniques i de salut de les colònies.
Són una entitat cristiana?
Hi ha uns valors que són específicament cristians que tenim les persones que hi estem implicades. També hi ha un suport molt important de persones adultes de les comunitats cristianes que acompanyen aquests joves que fan de monitors. És important per als monitors tenir una organització sòlida al darrere. Hi ha una transmissió de valors, de vivència de la fe...
El 1985 deixen de ser Càritas per passar a ser la fundació.
Ens estàvem fent grans i l’acció que fèiem era més educativa que assistencial. Es constitueix la fundació i hi ha un patronat que se centra a donar suport a aquesta acció. A partir d’aquell moment hem anat creixent; de sis o set persones que érem, ara tenim una plantilla professional, a més dels monitors, de gairebé 3.000 persones. Vam passar d’esplais només de la diòcesi de Barcelona a ara que estem en l’àmbit de tot Catalunya. Avui la xifra de nens i nenes que van de colònies cada estiu és de més de 20.000. Per nosaltres el més important són les colònies lligades als centres d’esplai, però la fundació com a tal a l’estiu també ofereix places obertes.
També s’apropen a les escoles.
Els oferim uns programes per aprendre educació ambiental. En el cas de la nostra casa de la Conreria fem programes de sensibilització en la cooperació i el desenvolupament, pensats per donar a conèixer els països en vies de desenvolupament.
Van ser pioners a donar beques a infants desafavorits.
Per a molts infants si no fos per les beques no podrien fer vacances, sortir uns dies de colònies amb altra gent i, fins i tot, sortir dels seus barris. L’atorgament de beques ja va ser des del principi. Si en una parròquia que organitzava unes colònies hi havia un nen o uns nens que no hi podien anar, ja s’espavilava a buscar els diners. I avui podem dir que aquest estiu hem becat les colònies de 4.500 nens.
Els monitors, la majoria voluntaris, són un patrimoni?
Aquesta és la nostra vocació. Són una gent meravellosa que de forma completament generosa i gratuïta s’impliquen amb els seus companys a fer que els nens vagin de colònies a l’estiu i participin, tots els dissabtes a la tarda de l’any, als esplais. Per ells fem la formació en cursos intensius i els donem el màxim suport. Si no fos pels 3.700 monitors voluntaris aquest estiu no s’haurien pogut fer les colònies. Són la clau.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia