Societat

El canvi climàtic centrarà el pròxim Esmorzar de Ciència

La professora i divulgadora Carme Llasat i el climatòleg Javier Martín-Vide seran els experts convidats al 7 Portes

Segons l’Organització Mundial de la Salut, hi ha proves aclaparadores que les activitats humanes estan afectant el clima mundial i això, de retruc, té repercussions greus en la salut pública. Per més que alguns mandataris de primer nivell s’entestin a negar-ho, l’escalfament global té conseqüències evidents que posen en risc la salut, com ara els fenòmens meteorològics catastròfics, la variabilitat dels climes –que afecta els subministraments d’aigua i aliments–, els canvis de la distribució dels brots de malalties infeccioses o les malalties emergents relacionades amb els canvis dels ecosistemes.

Les repercussions sanitàries del canvi climàtic s’estan fent sentir amb l’augment del nombre de morts per onades de calor, però d’efectes n’hi ha molts més a molts nivells. Començant pels ecosistemes amenaçats o en clara regressió, com la gran barrera de corall, i continuant amb canvis geogràfics, com la possible desaparició del delta de l’Ebre per l’augment del nivell del mar o el descens del subministrament d’energia elèctrica, que alguns estudis estimen en un 60% per al període 2040-2069, segons a la revista Nature Climate Change.

L’acumulació de literatura científica és aclaparadora i hi ha en marxa centenars d’estudis que analitzen el canvi climàtic combinant models històrics amb dades que s’obtenen sobre el terreny o, fins i tot, amb els satèl·lits que estudien el nostre planeta des de l’espai.

Així doncs, amb tota aquesta informació a la mà, ha arribat el moment de reflexionar i decidir col·lectivament com afrontar aquest fenomen i les seves implicacions en camps com l’agricultura, la disponibilitat de recursos, el clima local i mundial, la geopolítica i, per què no, en la nostra vida diària. Aquest serà un dels objectius principals de la pròxima edició dels Esmorzars de Ciència al 7 Portes, que tindrà lloc el 21 de gener.

En aquesta ocasió els experts convidats a compartir els seus coneixements amb els assistents seran la professora del departament de física aplicada de la UB Carme Llasat i el director de l’Institut de Recerca de l’Aigua, Javier Martín-Vide. Llasat és experta en models climàtics, en l’anàlisi de situacions meteorològiques adverses i en l’impacte social dels riscos naturals, a banda de divulgadora científica. Per la seva banda, Martín-Vide és climatòleg i catedràtic de geografia física de la Universitat de Barcelona.

El periodista Eduard Berraondo conduirà aquest esmorzar, que serà enregistrat i emès per El Punt Avui TV i en què es mirarà d’aclarir si encara som a temps d’aturar o revertir aquest fenomen. L’Esmorzar de Ciència al 7 Portes l’organitzen conjuntament El Punt Avui, l’Associació Catalana de Comunicació Científica i l’entitat Big Van, que és l’encarregada de fer un monòleg còmic introductori. Hi col·laboren l’Obra Social La Caixa i Alumni, de la Universitat de Barcelona. L’esmorzar comença a les nou del matí i costa 25 euros.

LA XIFRA

1,6
graus centígrads
ha pujat la temperatura a Catalunya des del 1950, segons dades del servei meteorològic català.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses

Sant Pau descobreix una nova causa genètica d’immunodeficiència

Barcelona

El Museu d’Art adquireix un fragment del retaule de Sant Feliu de principis del segle XVI

girona
infraestructures

Puente sosté que Catalunya és el territori on l’Estat inverteix més, tot i el 46% d’execució

barcelona
GIRONA

Càritas troba feina a un 20% dels atesos en el seu programa d’inserció laboral

GIRONA