Societat

ÀNGEL RODRÍGUEZ

CREADOR DE LA COMPANYIA D’ESPECTACLES MEDIEVALS I RECREACIÓ HISTÒRICA ALMA CUBRAE

“Nosaltres som molt crítics amb segons quines fires medievals”

Després de col·laborar en la sisena temporada de ‘Joc de trons’, Alma Cubrae ha participat en la sèrie de televisió ‘Comtes’, que va emetre, fa poc, El Punt Avui TV

Fa onze anys, Àngel Rodríguez i el seu germà Jordi van crear Alma Cubrae, una companyia d’espectacles medievals i de recreació històrica. Quedem al carrer de la Força, un lloc ideal per ajuntar l’època medieval i l’actual, per parlar del seu projecte i de la participació en la sèrie Comtes, que es va poder veure, fa uns dies, a El Punt Avui TV. Una sèrie que explica la història de quatre comtes catalans i els seus regnats.
D’on neix Alma Cubrae?
D’una inquietud meva i del meu germà per crear una companyia. Som escultors i sempre ens ha interessat la història. Vam animar diferents amics i vam començar a treballar en tota mena d’àmbits que ens apassionen: fotografia, cinema, història... Actualment som entre 10 i 13 persones, que col·laborem voluntàriament sempre que podem. Som gent polivalent, humil i amb molt de compromís.
Vostès també es defineixen com a armurers.
Som els únics en tota la península que fabriquem armadures de manera completament artesanal i que treballem per encàrrec. Ni els de Toledo ho fan. Nosaltres hem recuperat aquest ofici medieval.
I fan de tot...
Representacions, recreacions, material audiovisual... El fet de treballar per encàrrec i de moure’ns en àmbits tan diversos ha fet que ens hàgim donat a conèixer molt ràpidament.
Volen mostrar la seva passió i entretenir, però també educar, veritat?
Aquest és un tema delicat. Fem lluites, on intervé la violència, però sempre volem deixar clar que fem teatre, que seguim una coreografia. A la gent li agrada la violència, en el cinema per exemple. Als nens també. És així. El més important és que intentem divulgar, explicar fets històrics. El públic cada vegada és més sensible amb la violència, mirem de no ferir sensibilitats.
Uns dies després de l’1-O havien de representar un combat d’armes a Banyoles. A hores d’ara, sembla que tothom hauria de tenir assumit que no s’ha de fer ús de la violència, però no és així. Què van fer?
Va ser una setmana molt dura. Ens vam plantejar no actuar, ja que dur-ho a terme hauria estat una salvatjada per part nostra. Al final vam decidir canviar de pla, i representar l’entrenament d’un cavaller. La gent s’ho va passar molt bé. Va ser un èxit.
Actualment molts pobles i ciutats volen divulgar la seva història. I amb l’auge del turisme especialitzat, s’han posat de moda les fires. Els ha afavorit o al contrari?
Nosaltres som molt crítics amb segons quines fires. Estem molt descontents amb algunes fires medievals, ja que, sovint, s’hi veuen bestieses.
De quin tipus?
Vestuari d’una època diferent de la que es vol mostrar, venda de material contemporani que es fa passar per objectes medievals... Hi ha molta falta de documentació. Això, i que la gent només té com a objectiu vendre. Nosaltres ens hem desmarcat de tot això, i intentem treballar en fires que vulguin ensenyar la història d’aquell lloc.
Portant a sobre armadures de 25 quilos, es deuen haver d’entrenar moltes hores també...
Sí. Normalment, tres o quatre mesos abans d’actuar ens entrenem fort.
I tot això que fan deu ser car...
No t’ho pots ni imaginar. Per això des del principi vam decidir fer-nos-ho tot nosaltres mateixos: vestuari, armadures... Nosaltres disposem dels diners que guanyem en les representacions i encàrrecs, i els nostres estalvis. Ara mateix estem a punt de treure un còmic, i ens ha costat cinc anys finançar-lo.
Parlem de la sèrie ‘Comtes’. Com hi han participat?
L’historiador Francesc Xavier Hernández Cardona, catedràtic de la Universitat de Barcelona, ens va posar en contacte amb Carles Porta i Albert Sánchez-Piñol, els creadors. Els vam aportar vestuari, cascs, escuts... i vam fer una prova per actuar-hi. Van agafar el meu germà per fer de Sunyer I, un dels quatre comtes de què tracta la sèrie. I mira que nosaltres no som actors professionals, som autodidactes! Estem molt contents amb Comtes; ara, també he de dir, modestament, que sense nosaltres la sèrie no hauria estat possible. Estem molt satisfets del treball que hem fet.
També van participar en la sisena temporada de ‘Joc de trons’.
Tothom ens deia: “Heu de participar-hi!” Però nosaltres teníem clar que ells ja es portaven el seu equip. Tot i així, vam aportar-hi vestuari i attrezzo, i jo vaig poder fer de figurant. L’experiència va ser molt positiva, però també penso que la gent té la sèrie molt mitificada. Per a nosaltres va ser com una aventura més. No és com a Comtes, que hi hem participat plenament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia