Societat

educació

solidaritat

La Salle de Girona recull fons contra la desnutrició infantil

Es vendran llibres explicant un viatge cooperatiu de membres de la comunitat escolar

Cada exemplar servirà per donar un got de llet cada dia a 150 nens d’una escola de Madagascar

El col·legi La Salle de Girona té entre mans un projecte solidari ambiciós. L’han titulat Un got al dia, i té per objectiu lluitar contra la desnutrició infantil en una escola del barri d’Anosibé, un dels més pobres de la ciutat d’Antananarivo –sovint abreujada Tana–, capital de Madagascar, també un dels països més pobres del món. Aquesta lluita es farà a través de la venda de llibres que expliquen i il·lustren amb textos i imatges l’experiència del viatge cooperatiu que, l’estiu passat, van fer a aquell país onze membres de la comunitat escolar de La Salle de Girona.

L’aigua de l’arròs bullit

El llibre, en l’edició i disseny de què han participat, a més dels mateixos cooperants, molts altres alumnes del centre –i també la copisteria Stein de Girona–, té un cost d’impressió de 10,29 euros i es vendrà per 25 euros. “Amb aquests 15 euros aproximats de benefici de cada llibre –explica el director de l’escola, Quim Mataró – 150 nens que ara només s’alimenten amb aigua d’arròs tindran cada dia un got de llet cadascun.” Són 150 nens de l’escola Anne, un centre amb 300 alumnes de què la meitat se sap segur que tenen problemes greus de desnutrició. És en aquesta escola on part dels cooperants de La Salle, a través de la fundació Proide (Projectes i Desenvolupament), van oferir la seva ajuda, a més de fer-ho en una residència de formació professional per a noies que pertany a La Salle i on també s’acull 62 nens del carrer.

Mataró explica que l’experiència a Madagascar va colpir-los a tots, també bona part dels alumnes que no van anar-hi i que van conèixer el que vivien gràcies a les xarxes socials. Van anar a Madagascar amb vuitanta quilos de medicaments i per fer les feines que fessin falta, a més de donar assistència mèdica als infants –entre els cooperants hi havia una metge, una infermera i una estudiant de medicina. De seguida van detectar que dos dels principals problemes són la desnutrició i les afeccions a la pell: “Tana té diversos milions d’habitants i no hi ha clavegueram.” Al barri on eren, explica el director de La Salle, enmig de la gent hi ha un pantà immens de matèria fecal i aigües brutes. “I així és com viuen”, conclou.

La presentació

Hi afegeix que el llibre s’ha fet amb una cinquantena de les moltes fotos que van fer durant l’experiència –s’ha evitat expressament publicar les més dures– i els textos que van escriure durant el viatge i després. La presentació del llibre serà divendres a les 19 h a l’escola, en un acte obert a tothom i que presentarà l’actor Quim Masferrer.

També hi haurà una exposició de les fotografies, que durarà, en principi, dues setmanes i que els interessats a col·laborar podran comprar emmarcades. A més, des del centre han parlat ja amb l’empresa lletera Ato, que ha decidit implicar-se en l’ajuda a aquests nens. També han col·laborat amb el llibre el cafè Saratoga i Peacock, de Girona.

LA DATA

26.1.2018
Es presentarà
el llibre i s’explicarà el viatge cooperatiu, en un acte obert a La Salle Girona que començarà a les 19 h.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia