Societat

opinió

Tota la màgia de la música a la UAP

Un any més, un regal més en què les paraules queden escasses per descriure tota la màgia de la música que la UAP ens fa viure.

Aquest projecte, que des de fa ja deu anys és una realitat, ha anat creixent; no tan sols des del punt de vista dels participants i del públic, sinó que s’ha consolidat com un referent cultural dins la programació musical de Girona.

“Un país és i es vertebra sobretot per la cultura. És i es vertebra si sap construir i alimentar un imaginari col·lectiu.”

Ens ho diu en Jaume Cabré, i, justament, d’aquest imaginari de què parla, em recorda tots els personatges que la UAP ha recreat i que formen part de les nostres experiències viscudes: l’August de Wonder, la Sadako Sasaki, la Malala, els desnonats, els refugiats... i tants d’altres.

Malauradament, alguns d’ells encara són ben presents a dins de la nostra societat que s’entesta a mantenir-los sense poder resoldre llur situació; tot i això, hom pot continuar pensant en diverses fórmules que puguin alimentar la creença per poder ajudar a resoldre la seva pròpia existència.

Tanmateix, ens podem qüestionar què esdevé com a veritat o per què existeix la mentida? Per què hi ha persones que programen una manipulació i tergiversen la realitat en funció dels seus propis interessos, i ideologies retrògrades basades en una altivesa i superioritat sense fonaments? O bé el poder del més fort, tot aplicant les seves pròpies regles del joc on tot s’hi val, en comptes del poder del respecte cap a la integritat de les persones per tal que puguin pensar, crear i expressar-se lliurement?

Així, doncs, per tots aquests arguments, nosaltres volem reivindicar aquestes injustícies per tal que se’n pugui prendre consciència.

I la nostra manera de portar-ho a terme és en aquest àmbit: fent ressò de les nostres veus a partir de la música i l’art, des de les aules al teatre.

En efecte, i el que sí és indubtablement cert, és que tots els/les alumnes i professors/es, amb molt d’esforç, il·lusió i de forma cooperativa, donem vida a tot aquest designi musical: les petites espurnes del cor de cadascú donen forma a la gran cantata!

Altrament, quantes emocions, llàgrimes i plors d’alegries, i d’altres de tristesa en el comiat..., sentiments que flueixen en l’aire i són palesos entre tothom.

Consegüentment, aquesta música ens ensenya a viure, a tenir paciència, a aprendre, a conèixer, a compartir, a ser solidaris, comprensius, a emocionar-nos, a créixer i, sobretot, a estimar!

No voldria acabar sense donar les gràcies a tots i cadascun dels qui fan possible que l’espectacle de cada any pugui esdevenir una realitat: als/les alumnes de tots els instituts que hi participen, al grup de treball del professorat de música de secundària, a l’associació UAP Eduquem per la pau, a la direcció musical i escènica, a Cràdula Teatre, a totes les entitats i institucions col·laboradores, en especial a l’Ajuntament de Girona i al Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, a tot el personal que treballa al Teatre Municipal de Girona, a les famílies de tothom, al públic i, sobretot, a tu, MÚSICA!

Gràcies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

L’ACA estudiarà com reduir el risc d’inundació del Monestir de Montserrat

Monistrol de Montserrat
ECONOMIA

Màxim recàrrec turístic a partir d’octubre: 4 euros per persona i nit

BARCELONA

Un estudi vincula mala salut i deteriorament emocional durant la pandèmia

GIRONA
salut

La barreja d’esport i música, per lluitar contra l’estigma de les malalties mentals, aterra al Berguedà

Olvan

El museu que més vocacions científiques genera està de celebració

Barcelona

La UE fixa el rumb cap a una IA a dues velocitats

Barcelona
salut

Prova pilot per tractar trastorns alimentaris amb realitat virtual

Tarragona

Jensen Huang: el gran negoci està en els xips

Barcelona

L’Ajuntament aprova la licitació de la renovació del 30% de la xarxa d’aigua

PORTBOU