Societat

ANNA HUERTOS

PRESIDENTA DE LA UNIÓ DE COOPERADORS DE MATARÓ

“Amb la crisi, una bona fórmula per sobreviure és el cooperativisme”

Durant el 2017 s’han fet actes emmarcats en l’Any Joan Peiró amb motiu del 75è aniversari del seu afusellament. Un concurs d’idees premia ara el projecte artístic en record del sindicalista

Un projecte artístic per recordar la figura de Peiró.
S’han fet diferents actes, i aquest vindria a tancar l’Any Peiró. No es tracta tant d’una escultura o monument sinó d’un projecte artístic, obert a qualsevol disciplina, però tenint en compte que es tracta d’un espai públic i a l’aire lliure com és el pati del Cafè Nou.
Un espai emblemàtic.
És el pati del cafè que havia estat i és de la Unió de Cooperadors i que enllaça amb els valors que ha de transmetre l’obra sobre el moviment cooperatiu. A tocar tenim l’edifici catalogat de l’antiga presó obra d’Elies Rogent que recorda la repressió i les víctimes del franquisme que també es vol significar.
I així constarà en una placa.
Sí, perquè el lloc és especialment significatiu per les dues simbologies tant del moviment cooperatiu com de la repressió que van patir molts veïns.
Mataró ha fet justícia recordant la figura de Peiró?
Pel que fa a la ciutat, sí. Però la comissió ciutadana que s’ha encarregat d’organitzar els actes treballa en el reconeixement com a fill adoptiu i la revisió del seu procés judicial. Serà quan aquests processos, el d’ell i molts d’altres, es revisin que es podrà parlar de justícia. Una part de la comissió persisteix en l’anul·lació del procés que va portar la condemna a mort de Joan Peiró. Sabem que és complicat i difícil perquè en altres casos no s’ha resolt.
El llegat cooperativista de Mataró vol revifar. Fa quatre anys que va reobrir el Cafè de Mar.
La Fundació Unió de Cooperadors, en què participa l’Ajuntament i la Unió de Cooperadors, té la voluntat de recuperar el patrimoni històric dels cooperadors, i un d’ells és l’edifici del Cafè de Mar. La propietat és municipal però durant cinquanta anys en fem la gestió des de la fundació.
I què hi fan?
Des que es va inaugurar s’hi han fet activitats i la fundació hi té la seu. A la planta baixa hi ha el cafè que hi dona vida i un viver d’empreses, que ja té els espais plens. S’està començant a visualitzar un moviment.
Un dels objectius és promoure l’economia social. Costa?
Costa però en moments difícils i de crisi la millor fórmula per sobreviure i tirar endavant és el cooperativisme. Són valors que ajuden a fer xarxa i créixer.
Els reptes pel 2018?
Al Cafè de Mar tenim previst adequar la sala del primer pis per fer-hi activitats més formatives. Ens cal perquè tenim un projecte de col·laboració amb la càtedra d’economia social del Tecnocampus. Ja es fan actes conjunts i es participa en la càtedra explicant experiències. Volem ser un referent aprofitant la història que tenim i amb projecció de futur.
I com és el cooperativisme d’ara sense el passat fabril?
Són cooperativisme més petites més de l’àmbit de serveis. El teixit productiu de la ciutat és el que és i l’activitat es va adaptant. Veiem com es pot anar creixent tant en cooperatives de treball o de consum. Hi ha cooperatives d’energies, de transport, de mobilitat. Tenim molt camí per córrer.
La fundació mantindrà la beca bianual Joan Peiró?
Sí, això és fix i va més enllà de l’Any Peiró. Es vol aprofundir en el cooperativisme en general però no sempre des de la perspectiva històrica. En el projecte d’aquest any la Mariona Zamora analitza el moviment cooperatiu des de la perspectiva de gènere. Em sembla una visió interessant que no s’havia tractat. Tinc ganes de conèixer el resultat.
Es tanca un any molt intens...
Ara queda pendent el Cafè Nou. El pati s’ha recuperat per a la ciutat, i molt dignament, però queda per afrontar la part més important, que és l’edifici.
Sabem què serà?
No ho sé, però com a presidenta de la Unió de Cooperadors volem que tingui el mateix tractament que el Cafè de Mar. Ens és igual de qui sigui la propietat, però sí que la gestió i l’ús de l’espai sigui a mans de la Fundació de Cooperadors.
Hi ha data?
No, és amb el que ens tocarà treballar. S’ha de posar en marxa perquè hi ha una proposta i una subvenció dels Feder. Com a Unió de Cooperadors volem participar del projecte.
No coneix el projecte?
No gaire. Volem saber no tant el que es vol fer, sinó el com, i poder dir-hi la nostra. La proposta inicial era d’àmbit cultural i preveu un cafè, un petit teatre i una oficina de turisme.
I els sembla bé?
No diem que no, però volem opinar. La finalitat és que no s’especuli amb el patrimoni. Els diferents ajuntaments han respectat el patrimoni històric de la Unió de Cooperadors que decideix generosament posar-lo a disposició de la ciutat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES