Societat

Salut crea una xarxa per prevenir el càncer hereditari

Al voltant d’un 5% dels tumors de còlon i mama tenen un component genètic

El Servei de Genètica Clínica s’impulsa amb l’ICO i els hospitals Vall d’Hebron i Arnau de Vilanova de Lleida

L’Institut Català d’Oncologia (ICO), l’hospital Vall d’Hebron i l’hospital Arnau de Vilanova de Lleida tenen des de fa anys unitats de genètica clínica que es dediquen a fer seguiment de persones amb sospita de poder desenvolupar càncers hereditaris, que en el cas dels tumors de mama i còlon representen un 5% del total. No només tenen en compte les alteracions genètiques, sinó també l’historial familiar. Així, entre els tres hospitals, que atenen el 70% de la població, han analitzat fins ara el cas de 30.000 persones i han pogut prevenir o controlar el desenvolupament del tumor en 3.000 casos.

Amb aquest punt de partida, i aprofitant la Xarxa Oncològica de Catalunya, que entre altres coses encara té pendent la creació d’un únic registre nacional de càncer, el Departament de Salut ha creat el Servei de Genètica Clínica del Càncer, una xarxa liderada per aquests tres centres, però que també vol incorporar la resta d’hospitals, amb les seves respectives unitats de genètica, a través de convenis de col·laboració.

Ahir, el director general del CatSalut, David Elvira, va presentar en roda de premsa el nou servei, acompanyat del que serà el seu director, Joan Brunet, i la cap assistencial i de recerca, Judith Balmaña. Balmaña va explicar que l’objectiu de treballar en xarxa és “identificar el conjunt d’alteracions genètiques que augmenten el risc de tenir un tipus de càncer”. Es calcula que l’any 2015 hi va haver 220 càncers de mama hereditaris a Catalunya. En el cas del colorectal hereditari, es va detectar en 125 dones i 175 homes.

La tecnologia no només permet seqüenciar els gens i identificar les alteracions que incrementen el risc, sinó també “decidir quines són les persones susceptibles de sotmetre’s a un estudi genètic”, diu Balmaña.

No es tracta només d’identificar el cas individual, sinó també, a partir d’una sospita, de prevenir el càncer en el conjunt familiar. Balmaña va posar com a exemple el cas d’una família amb un llarg historial de càncer gàstric difús. A la unitat de l’hospital Vall d’Hebron, després de mesos d’estudis al laboratori, es va aconseguir associar el càncer a una alteració genètica i es va poder oferir una intervenció.

LA FRASE

No només compten les alteracions genètiques, sinó també els historials familiars
Judith Balmaña
cap assistencial i de recerca del servei de genètica clínica

Pròstata i mama, els tumors amb més prevalença

Les previsions indiquen que en els pròxims anys el nombre de casos de càncer diagnosticats a Catalunya creixerà de manera rellevant. En el cas dels homes, s’estima que es passarà de 20.611 casos el 2015 a 21.743 el 2025 i, en el cas de les dones, de 15.437 a 17.268. Encara avui, els tumors més freqüents entre les dones són els de mama, seguits dels colorectals i els d’úter. Però les previsions indiquen que el càncer de pulmó augmentarà i se situarà com a tercer en incidència.

En el cas dels homes, el tumor més freqüent és el de pròstata, seguit del colorectal i el de pulmó. En els dos casos, es confirma l’envelliment progressiu dels pacients diagnosticats. Segons les estimacions, en el cas dels homes, l’any 2025 quatre de cada deu seran diagnosticats amb més de 75 anys, un percentatge lleugerament superior que en les dones.

Tant en el càncer de pròstata com en el de mama, la tendència és d’un augment de la supervivència, gràcies al cribratge i a la millora dels tractaments.

En canvi, la tendència del càncer de pulmó mostra un patró molt diferent en homes que en dones. En el cas dels homes, la tendència és clarament a la baixa com a conseqüència de la reducció del tabaquisme. En canvi, en les dones s’adverteix una tendència a l’alça, també com a conseqüència del consum de tabac.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia