Societat

Catalunya Ràdio s’emporta el V Premi Martí Gasull

L’emissora va superar els cinemes Texas i l’escola La Masia en la votació popular del guardó de la Plataforma per la Llengua

La cerimònia es va convertir en un clam contra la repressió de l’Estat

Catalunya Ràdio va guanyar ahir la cinquena edició del premi Martí Gasull i Roig, que la Plataforma per la Llengua atorga a una persona o una entitat que s’hagi distingit per la defensa del català. El director de l’emissora, Saül Gordillo, va rebre el guardó en el moment culminant d’una cerimònia marcada pel record dels presos polítics i el govern a l’exili, que van ser presents a l’acte de manera simbòlica, en forma de llaços grocs que ocupaven vuit butaques del Teatre Poliorama, on es va fer l’acte, que va estar esquitxat per crits de “llibertat, llibertat”.

L’emissora de ràdio pública va superar en la votació popular que s’ha fet per internet els altres dos finalistes: els cinemes Texas i l’escola La Masia, de Museros (Horta Nord). El jurat va valorar el fet que Catalunya Ràdio hagi “construït un espai català de comunicació” i un “imaginari radiofònic propi, àmpliament compartit per centenars de milers d’oients diaris”. En l’acte de lliurament del premi, Gordillo va recordar la pressió de què ha estat objecte l’emissora els darrers mesos arran de la intervenció de la Generalitat amb l’aplicació de l’article 155 i el 21-D i va defensa la feina “rigorosa” dels seus professionals.

Els altres dos finalistes són els cinemes Texas, que es van guanyar un lloc entre els finalistes per la seva decisió excepcional de “projectar pel·lícules en català amb tota normalitat i amb un èxit de públic important” en un sector com l’audiovisual en què “la presència de la llengua catalana és clarament minoritzada”, i l’escola La Masia, de Museros, a l’Horta Nord, pel seu compromís amb la llengua des de la seva fundació, el 1968, en ple franquisme. El lingüista Josep Ruaix es va endur el premi especial del jurat.

El premi Martí i Gasull, creat fa cinc anys en honor del fundador de la Plataforma per la Llengua, mort en accident a l’Himàlaia el 2012, s’ha guanyat un lloc en el calendari d’esdeveniments culturals del país i en l’agenda dels cibernautes que, any rere any, avalen, amb els seus vots, la trajectòria en defensa de la llengua d’entitats com l’Assemblea de Docents de les Illes Balears, Escola Valenciana, Bon Preu-Esclat, la Comunitat Sikh de Catalunya (vencedors de l’edició passada) i Catalunya Ràdio.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va tancar els parlaments amb un vídeo fet a Brussel·les en què va reivindicar la feina feta per Catalunya Ràdio “des de la llibertat d’expressió”.

LES FRASES

Catalunya Ràdio és un oasi davant la decadència del sistema mediàtic espanyol
Carles Puigdemont
president de la generalitat
L’aplicació del 155 és també una amenaça per a la nostra llengua
Roger Torrent
president del parlament
Ens aniria molt bé un estat propi a favor per assolir els nostres drets lingüístics
Òscar Escuder
president de la plataforma per la llengua


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

INFRAESTRUCTURES

Avança l’estació de l’L9 I l’L10 a la plaça Maragall

Barcelona
Informació especial

La Universitat de Girona incrementa la seva oferta acadèmica

Estat Francès

Esclaten violentes protestes a Martinica per l’augment del cost de la vida

Barcelona
Successos

Justícia convoca una reunió d’urgència arran del suïcidi d’un pres a Lledoners

Barcelona

La Taula de Mobilitat i Ús Públic de la Garrotxa reivindica el bus Rumbus

LA GARROTXA
la crònica

Les delícies de la cuina d’aprofitament

L’AENTEG trasllada la seva seu i estrena identitat corporativa

GIRONA
SOCIETAT

Trànsit preveu que 460.000 cotxes sortiran de l’àrea de Barcelona en un pont de la Mercè marcat per la pluja

BARCELONA
ciència

La UB i el VHIR s’alien per crear pell humana bioimpresa

Barcelona