Societat

JOAN VÁZQUEZ

PORTAVEU D’IPCENA

“No hi ha cap església que hagi caigut per culpa de les cigonyes”

L’estira-i-arronsa entre els ecologistes i el Bisbat de Lleida per la conservació o retirada dels nius de cigonya a la catedral és un conflicte que s’ha enquistat i no té una solució senzilla

L’entitat ecologista Ipcena qualifica d’“il·legal, il·legítima, perversa i antidemocràtica” la decisió de la Generalitat d’autoritzar la retirada del darrer niu de cigonya que queda a la seu nova de Lleida. L’associació s’ha caracteritzat per la seva defensa aferrissada de les cigonyes a la ciutat i s’ha enfrontat directament al Bisbat. Ara acusa de prevaricació l’administració per haver permès ara la retirada del niu tenint en compte que en una resolució anterior el Departament de Territori i Sostenibilitat havia prohibit al capítol de la catedral de Lleida treure els nius de damunt dels contraforts. Aquesta controvèrsia amb les cigonyes de la catedral no fa massa temps que es manté?
És un tema que fa tres anys que dura.
I no hi ha cap solució a la vista?
Sembla que no, perquè allò que es coneix com a forces del poder s’han posat d’acord. El Departament de Territori, el de Cultura, el Bisbat i l’Ajuntament van agafats de la mà. A l’altre costat només hi som una entitat ecologista i molts ciutadans indignats.
Dos departaments de la Generalitat, l’Ajuntament de Lleida i el Bisbat. No sembla que hagin buscat un rival senzill en aquest tema.
Només ens falta el govern espanyol.
És qüestió de temps?
De fet, aquesta catedral la va manar construir Felip V, un personatge que comandava un exèrcit que va negar drets a aquest país i que va decapitar a qui va oferir resistència.
Doncs vostès, de resistència, n’ofereixen.
I què hem de fer? Som l’única capital catalana que té cigonyes. Ni a Tarragona ni a Girona ni a Barcelona en tenen. Hauria de ser un atractiu per tenir en compte i, en comptes d’això, el que fem és expulsar-les. És cert que poden generar alguna molèstia en algun moment, però res que no puguin solucionar els serveis de neteja. El valor que aporten a la ciutat és més gran que la molèstia. Fixem-nos en el que passa a Alsàcia: tenen la cigonya com un bé material protegit. A banda de les directives europees, hi han afegit protecció extra i la cigonya cria en parcs, arbres i monuments religiosos i no hi ha cap problema. Fins i tot cria a sobre de les cases particulars perquè la gent és conscient del valor que aporten a la regió.
Vostès insisteixen que retirant els nius s’està vulnerant la llei.
El Departament de Territori va autoritzar un període per fer actuacions: del 16 de setembre al 5 de febrer. Però l’Església fa el que vol, al Bisbat se’n riuen de les resolucions. Hem aconseguit que els contraforts quedin al marge de les actuacions en els nius, però ni això respecten. A Lleida hi ha el sector més conservador de l’Església a Catalunya. Només cal veure què va passar quan es van endur a Aragó l’art del museu. Ningú de l’Església va sortir a mostrar, ni que fos tímidament, la seva indignació. I això que entre el palau episcopal i el museu hi ha 20 metres de distància.
Des d’Ipcena diuen que és fals que les cigonyes siguin les responsables dels danys a la catedral. Pot assegurar que sigui demostrable?
I tant. El problema és que a la catedral durant molts anys no s’hi ha fet cap manteniment. Que broti una figuera a la façana no és cosa de les cigonyes. Les cigonyes fan excrements i el seu niu es fa gran, hi estem d’acord. Però precisament per això el Departament de Territori té un servei de control de cigonyes. Hi ha un equip de gent per gestionar-ho, per fer un seguiment i vigilar que els nius no siguin massa grans. Les cigonyes fa molts anys que són a les esglésies i cap església ha caigut per culpa de les cigonyes. Acceptem que a la part del campanar, que és la que dona al carrer, s’impedeixi que hi facin nius, però limitar-les fins i tot als contraforts, és inacceptable.
Ipcena ha demanat que s’imposi una multa de 20.000 euros a l’empresa Cigonyes Stop i una altra multa al Bisbat de Lleida. Diuen que uns la mereixen per haver executat l’acció i els altres per haver-la permès. No és desproporcionat, 20.000 euros?
És una infracció molt greu. Si tu et saltes el codi de circulació amb tota la barra, per exemple si vas contra direcció, et retiraran el carnet. Lògic, perquè has fet una actuació il·legítima, que no està emparada per res i és expressament prohibida. És una infracció molt greu i requereix una sanció exemplar. Doncs en aquest cas ens trobem uns protagonistes que cada any reincideixen amb infraccions contra les cigonyes i no els passa res.
Van presentar-se a la seu del Bisbat i no els van voler atendre?
Territori ja ens ha dit que l’única condició que posa el Bisbat quan es convoca una reunió per tractar del tema és que els ecologistes no hi siguem.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia