Societat

Societat

Treball per a la inclusió a la Selva marítima

“Nosaltres també hem de fer de pont”

Pares i mares de fills amb autisme creen a Lloret l’associació Pas a Pas per ajudar les famílies i perquè diuen que la sanitat pública no té prou mitjans

Fins i tot en el diccionari la definició d’autisme no s’ajusta prou a la realitat. Ho afirma Ignasi Garcia, el secretari de l’associació Pas a Pas de Lloret de Mar. “Malauradament, en el diccionari persisteix la definició que una [persona] autista és una persona que està absent, fora de la realitat. I això no és així.”

Pas a Pas és una entitat sense ànim de lucre nascuda a finals del 2017. Ajuda les famílies de Lloret i rodalia que reben el diagnòstic d’un fill amb trastorn de l’espectre autista (TEA) i per intentar pal·liar els pocs recursos, diuen, de l’administració pública. Eva Palau és la presidenta de Pas a Pas –‘Cap a la inclusió de les persones amb autisme’ és el nom complet– i Isa Rey, la tresorera.

L’entitat té la seu al centre cívic del Rieral, en un despatx cedit per l’Ajuntament. Palau i Garcia són progenitors d’una noia de 13 anys i d’un nen de 3 anys amb autisme, respectivament. “Volem que [els nostres fills] es desenvolupin no en un món amb persones amb autisme, sinó en un món de persones en què la majoria no en té. El camí no només l’han de fer ells. Ells no són com nosaltres, que també hem de fer de pont. Ells caminen cap a nosaltres, i nosaltres cap a ells. Així tot seria més fàcil.”

Els promotors de l’associació volen cobrir un buit territorial de gairebé 100.000 persones i contribuir que hi hagin recursos especialitzats. Hi ha entitats o fundacions similars a Pas a Pas que ja treballen a Girona, Platja d’Aro, Santa Coloma de Farners i Arenys de Mar (Maresme). Admeten que les teràpies no són barates i que els metges d’atenció primària “no estan prou preparats”, explica Garcia.

“Més facilitat per relacionar-se”

El Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç (CDIAP) de Blanes ofereix una hora de tractament a la setmana o dues de tres quarts d’hora per a menors amb TEA, detalla Palau. I troben que això és molt poc. “La comunitat científica avala una formació més continuada i específica, perquè estem creant les bases perquè el nostre fill pugui comunicar-se, tingui més facilitat per relacionar-se al món.” Garcia hi afegeix: “I en un territori de 100.000 persones, no hi ha cap recurs especialitzat.”

Els pares, explica Palau, s’han hagut de formar pel seu compte. “De vegades, dic que ells treballen amb un sistema operatiu diferent al nostre, i ja hi ha programes que fan possible treballar entre els dos sistemes”, exposa Garcia. Pas a Pas té projectes “molt il·lusionants i molt grans, com ara la creació d’un centre amb professionals formats en autisme”, diu Palau.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

L’Ajuntament instal·larà llums LED a l’entorn de les Hortes de Santa Eugènia

GIRONA
SALT

L’IDIBGI publica el joc virtual ‘Mite o Ciència’ de divulgació científica

SALT
societat

Oncolliga celebra aquest diumenge una nova masterclass de ioga benèfica

girona
SOCIETAT

Desconvocada la vaga a presons després de tancar un acord amb Justícia

Barcelona
BLANES

El consistori desencalla la construcció d’un hotel al Passeig de S’Abanell

BLANES
societat

Detingut ‘in fraganti’ un home acusat de vuit robatoris amb força en vehicles

blanes
Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona