Societat

RAMON GRAU

PRESIDENT DE CREU ROJA A LA PROVÍNCIA DE TARRAGONA

“Caldria que a les escoles s’ensenyés més què és ser voluntari”

Amb motiu dels 125 anys de servei a Tarragona, Creu Roja ha rebut la medalla de la ciutat. El que n’és soci des dels 14 anys, president local des del 2004 i president provincial des del 2015 parla de la institució

Acaba de recollir en nom de la institució que presideix la medalla de la ciutat de Tarragona. Què representa això?
Poder rebre la màxima distinció que pot atorgar una ciutat és un orgull, sobretot per la trajectòria de Creu Roja a Tarragona i de tota la gent que ha fet possible que arribi als 125 anys de servei a la ciutat mantenint i fent arrelar els ideals del nostre fundador, Henry Dunant.
Quins són aquests ideals?
Creu Roja va néixer per atendre les víctimes de guerra i tot i que ara la seva funció és més humanitària, continua fent cooperació internacional i és present en els conflictes armats, mantenint l’essència i els principis.
A la demarcació de Tarragona quin és el repte actual?
Estar cada cop més a prop de les persones i, sobretot, de les més vulnerables. Això en el context d’ara es tradueix en l’ajuda en temes bàsics de subsistència de la gent: alimentació, pobresa energètica, infància... La principal actuació és tot el que es desenvolupa a l’entorn d’una llar, amb l’objectiu de tornar-la al nivell on estava. El problema és que molta pobresa s’ha fet crònica i hi ha una massa de gent que serà difícil que en surti.
De quin perfil de gent parlem?
Creu Roja atén tothom que es troba en una situació complicada i ho fa de manera coordinada amb els serveis socials de cada municipi. Aquesta crisi ha afectat tothom i no podem parlar d’un perfil específic: hi ha parelles joves, nuclis familiars, gent gran, homes, dones, nouvinguts i també molta gent d’aquí.
Si ho traduïm en xifres...
Creu Roja, en la seva totalitat, atén unes 80.000 persones a tota la demarcació de Tarragona. A vegades ens quedem amb xifres petites, com que hem atès 183 refugiats, però el nostre servei arriba a moltíssima més gent. El focus està centrat en la lluita contra la pobresa i en aquest camp s’han atès prop de 29.000 persones el darrer any, però Creu Roja no només és això, auxiliem els refugiats, tenim projectes d’èxit escolar per a infants, fent atenció a la gent gran –des de facilitar unes crosses fins al servei de teleassistència–, actuem en casos de violència de gènere, fem socorrisme...
I els recursos d’on surten?
La principal font de finançament són els nostres socis, 24.000 a la demarcació, que fan una cosa tan lloable com aportar uns diners de manera desinteressada, perquè no es rep res a canvi. També tenim donacions d’empreses i convenis amb diferents institucions, que ens poden subvencionar de manera directa o a través de la prestació de serveis als quals accedim presentant-nos a concursos públics. I tots els diners que rebem són diners que es destinen a atendre aquestes 80.000 persones i a mantenir l’estructura de la institució. De totes maneres el gros important de gent que tenim són voluntaris, prop de 2.500 actualment.
Vostè hi és des dels 14 anys. Quin ha estat el pitjor moment?
Vaig entrar a Creu Roja Joventut, on m’ho vaig passar molt bé, vaig fer el servei militar a Creu Roja del Mar i després vaig seguir com a voluntari, integrant-me als òrgans de govern de la institució fins que arriba un dia que et fan president. A partir d’aquí la visió canvia, jo no deixaré mai de dir que continuo sent un voluntari president, tan important com el voluntari que avui reparteix aliments; però quan assumeixes aquesta responsabilitat veus les coses diferent i aquests anys de crisi han estat molt durs. La institució ha hagut de fer un esforç diari impressionant per atendre qualsevol de les persones que ha creuat una de les portes de les 23 oficines que tenim a la demarcació i tot això t’afecta, perquè tenim els recursos que tenim i arribem on podem arribar. I per arribar al màxim de gent possible has de fer que tot això econòmicament funcioni i al mateix temps fer que l’esperit del voluntari continuï viu.
Quin missatge cal fer arribar a la societat perquè es faci còmplice de la vostra causa?
La principal tasca que tenim és amb la joventut, que s’ha d’implicar més amb la societat en la qual viu. Estan alineats amb altres tecnologies i crec que caldria que a les escoles s’ensenyés més què és ser voluntari.
I què representa, exactament, ser voluntari?
És implicar-te en una institució en què t’ofereixen un ventall d’oportunitats i possibilitats d’ajudar la societat dedicant-li un espai de temps, perquè aquí tan important és el que ve cada dia com el que hi dedica una hora a la setmana. La filosofia del voluntari és donar a canvi de res, però alguna cosa deu tenir que t’enganxa i quan hi entres és molt difícil marxar. Per això com a voluntaris també hem d’agrair el paper de les nostres famílies, que permeten que invertim aquest temps a Creu Roja en comptes de dedicar-lo als pares, als fills o a la parella.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia