Societat

Més de 100.000 signatures contra el 155 sobre el català

La Plataforma per la Llengua denuncia l’atac de l’Estat espanyol

Iceta surt en defensa del model d’immersió

La pretensió del govern espanyol de liquidar el model d’escola en català a Catalunya vigent des de fa més de tres dècades continua aplegant mostres de rebuig. La Plataforma per la Llengua ja ha recollit més de 101.000 firmes al web www.lallenguanoestoca.cat, en què denuncia “l’ocupació il·legítima de les institucions catalanes” i el risc que el català deixi de ser “la llengua d’ús preferent” a l’administració. “Sabem de l’interès que té l’Estat espanyol per aturar i limitar la presència de la llengua catalana arreu, i particularment en organismes oficials i en l’administració, com hem evidenciat reiterades vegades”, avisa l’entitat.

També el primer secretari del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), Miquel Iceta, es va sumar a l’oposició al canvi de model lingüístic i va deixar clar que els socialistes no permetran mai que “els nens siguin dividits per raó de llengua”. Durant la inauguració de la nova seu del partit, el primer secretari va assegurar que la seva formació defensarà sempre una escola on el català sigui “el centre de gravetat”.

Les paraules d’Iceta, que en les passades eleccions tenia en la seva candidatura Álex Ramos, exdirigent de Societat Civil Catalana, entitat hostil amb el model d’escola en català, arriben pocs dies després que el president d’Aragó, el socialista Javier Lambán, afirmés que el castellà “com a llengua està sent injustament i il·legalment maltractat per la Generalitat” i que està també “injustament i il·legalment postergat a l’escola catalana”. L’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, la socialista Núria Marín, es va afanyar a aclarir ahir que “el que importa és el que diguin Pedro Sánchez i Miquel Iceta”, i va assegurar que el líder del PSOE “està a favor de la immersió lingüística”.

El qüestionament del model d’escola en català ha fet reaccionar també el síndic de greuges, Rafael Ribó, que dissabte va advertir que les mesures que proposa el govern espanyol en matèria d’ensenyament poden “contribuir a la segregació escolar, social i lingüística, en detriment principalment dels infants de famílies que no tenen el català com a llengua d’ús habitual”.

LA XIFRA

25
per cent
de castellà obliga a fer el TSJC en algunes classes si un sol pare reclama l’ensenyament en aquesta llengua.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses

Sant Pau descobreix una nova causa genètica d’immunodeficiència

Barcelona

El Museu d’Art adquireix un fragment del retaule de Sant Feliu de principis del segle XVI

girona
infraestructures

Puente sosté que Catalunya és el territori on l’Estat inverteix més, tot i el 46% d’execució

barcelona
GIRONA

Càritas troba feina a un 20% dels atesos en el seu programa d’inserció laboral

GIRONA