Societat

ELENA VIDAL

TERAPEUTA NUTRICIONAL. OFEREIX PROGRAMES DE MENJAR SALUDABLE AMB MENÚS CUINATS

“Menjar saludable no és car però menjar malament és més econòmic”

Passa consulta a Tarragona i Montblanc a més d’oferir programes nutricionals en línia. Ara s’ha aliat amb Gustus Catering perquè cuini els seus menús i la idea ha tingut tant d’èxit que volen ampliar la xarxa

Em vull cuidar però no sé per on començar.
Comença netejant la cuina, fent-li un detox i eliminant tot el que són aliments processats i envasats: farines blanques, aliments rics en sucres, greixos no saludables, productes carregats d’additius, conservants i colorants... Un cop has fet neteja, tonifica, és a dir, omple nevera i rebost amb aliments reals: fruita i verdura, carn de qualitat, peix de confiança, cereals, llegums... coses que ens proporciona la natura. El tercer pas és organització, perquè els aliments de veritat necessiten ser cuinats. Jo recomano dedicar-hi una estona un dia que es tingui més temps i cuinar coses bàsiques com coure llegums i arròs, fer un brou i una crema de verdures i amb això ja tens la base per anar tirant el dia a dia.
Mengem malament?
Ens hem allunyat del que és una alimentació natural, una alimentació real, de temporada i de proximitat, i això està portant conseqüències.
I canviant l’alimentació regirem tot això?
Molta gent es vol sentir millor i troba en l’alimentació saludable una eina que li pot proporcionar aquest benestar. Primer cal allunyar-se de tot el que són aliments processats, i a partir d’aquí cuinar la teva salut. Això implica un canvi d’hàbits, perquè cal posar-se davant dels fogons. Perquè no parlem d’un règim o d’una dieta puntual, parlem d’obtenir benestar a través d’uns aliments que, a més de saciar-te, et nodriran. El teu organisme passarà a funcionar correctament i si tens sobrepès, a la llarga s’estabilitzarà. Però per aconseguir tot això, tan important com menjar bé és tenir un estil de vida activa, fer esport, saber gestionar l’estrès, cuidar l’oci...
I tot això vol dir tenir temps...
Sí, d’aquí l’èxit de la iniciativa del programa amb menjar preparat. Jo veia que molta gent es volia cuidar però que si realment no estava molt atropellada perquè es trobava malament, ho anava posposant per falta de temps, i vaig proposar a la Marian Romero, del Gustus Catering de Montblanc, cuinar els programes alimentaris que recomanava. Vam començar amb un programa detox passat festes i va tenir un èxit brutal, perquè soluciones un problema a qui ho vol fer i no té temps, oferint-li d’un dia per l’altre tots els àpats cuinats i preparats amb producte fresc i de qualitat. Ara just hem arrencat un segon programa per millorar la salut hormonal de les dones que pots seguir per lliure o recollint durant sis dies la cistella amb tot el menjar cuinat per la Marian.
Vist l’èxit, hi ha voluntat d’expandir-se?
El projecte estava pensat per oferir un servei precisament a la gent de pobles com Montblanc, on normalment és difícil accedir a aquests tipus d’oportunitats, però ha tingut tanta repercussió que fins i tot des de les Canàries ens han arribat peticions! No esperàvem aquest èxit, i ara ens plantegem expandir la proposta buscant canals de distribució, oferint dietes fetes per un terapeuta nutricional basades en alimentació real de temporada; una dieta equilibrada, sense restriccions ni etiquetes que t’arriba cuinada.
Fer una vida saludable és car?
No. El que sí que és cert és que menjar malament és econòmic i a vegades comprar menjar processat al supermercat surt més econòmic que menjar natural. Si ho pots menjar tot ecològic, perfecte, però si no pots, es tracta de comprar fruita i verdura de temporada i de proximitat, que sempre portarà menys pesticides que la pinya que han de portar de l’altra banda del planeta fora de temporada. A més, la dieta cal basar-la en fruita i verdura, que és més econòmica que la carn i el peix, que no cal menjar-ne cada dia però sí que és important comprar-ne de qualitat. I els llegums i cereals tampoc són productes cars.
Hi ha gent que es cuida poc, però n’hi ha que potser fins i tot ho fa en excés, no creu?
Si ets massa estricte deixaràs de gaudir, i l’objectiu final de millorar el benestar general no l’aconseguiràs. Jo sempre dic sí a l’alimentació saludable però amb flexibilitat i sentit comú. L’important és reduir al mínim dels mínims tots els aliments processats, que venen a ser els envasats i empaquetats. I si tens un dinar o un sopar i per un dia menges el que no toca, tampoc passa res.
Hi ha un ‘boom’ relacionat amb tot allò que sigui saludable?
El boom ha vingut perquè som la generació que vam començar amb menjar processat i ara ens trobem en l’etapa dels 30, 40 i 50 anys i han començat a sortir problemes relacionats amb salut. La gent acostuma a anar a un terapeuta nutricional per aprimar-se, però cada cop són més els que venen perquè es troben malament i volen canviar els seus hàbits alimentaris, fent servir l’alimentació com una eina més, al marge del que prescriu el metge.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.