Societat

Millor control als CAP de l’estat de les vacunes

Les neveres dels CAP tenen un sistema d’alarma que actua en cas d’incidència

Els centres d’atenció primària (CAP) de l’Institut Català de la Salut (ICS) i de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) han incorporat un sistema innovador de control de la temperatura de les vacunes, que s’han de conservar a un rang de temperatura determinat, entre +2 i +8 ºC, per tal que no perdin efectivitat. S’ha instal·lat a totes les neveres un aparell que envia una alerta per correu electrònic i SMS en cas de qualsevol incidència (una avaria de la nevera o un tall de subministrament elèctric), i s’ha informatitzat el sistema de registre dels controls de temperatura. Aquest sistema garanteix l’administració de les vacunes amb seguretat. Una vacuna és un preparat biològic que quan s’administra a una persona sana estimula la resposta del seu sistema immunitari, que fabrica unes substàncies que s’anomenen anticossos. Perquè les vacunes siguin efectives s’han de mantenir entre els +2 i +8 ºC des de la sortida del laboratori fins a l’administració. L’any passat es van administrar 262.330 dosis de vacunes en els 40 CAP i 114 consultoris locals de l’ICS a Girona i de l’IAS, que atenen una població de prop de 480.000 habitants.

En aquests centres durant l’any 2017 es van posar en marxa dos projectes per tal de millorar el sistema de control de la temperatura de les vacunes. D’una banda, es va fer el desplegament d’un innovador mecanisme que té incorporades alertes per correu electrònic i SMS, i, de l’altra, es va informatitzar el mètode de registre de les activitats relacionades amb el control de les temperatures. En una primera fase es va fer la instal·lació dels dispositius a les neveres magatzem dels CAP i en el darrer trimestre del 2017 ha acabat el desplegament del projecte, amb la col·locació del dispositiu als consultoris principals de tots els centres de primària (un centenar de neveres en total).

Als CAP les vacunes es conserven en neveres magatzem específiques per a aquesta funció i el control de temperatura de les neveres el fa diàriament personal del CAP, per comprovar que estan entre +2 i +8 ºC. L’any passat, es van fer un total de 54.000 controls de temperatura als centres de l’ICS i de l’IAS.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Troben evidències de l’estada del primer Homo sapiens al Pallars

Senterada
Infraestructures i serveis

Invertiran 9,2 milions en la millora de les carreteres a Lleida

Lleida
societat

El govern impulsarà un nou servei d’atenció a víctimes de ciberviolència masclista

barcelona
urbanisme

Manresa inicia les obres per convertir el principal eix comercial en una illa de vianants

Manresa

Inici del pla pilot d’infraestructura verda a Palafrugell

Palafrugell
societat

Batlle defensa que Barcelona és “segura” i crida a gaudir de la Mercè

Barcelona
Societat

Cultivar cafè sota roures i alzines a Sant Vicenç de Torelló

Sant Vicenç de Torelló
INFRAESTRUCTURES

Avança l’estació de l’L9 I l’L10 a la plaça Maragall

Barcelona
Informació especial

La Universitat de Girona incrementa la seva oferta acadèmica