Societat

CRISTINA BARANA

LLEVADORA, IMPULSORA DE L’ASSOCIACIÓ AMICS DE LA POPA A FAVOR DE L’ALLETAMENT MATERN

“Una dona que alleta està fent un benefici a tota la comunitat”

Acaba de néixer l’associació Amics de la Popa. La llevadora Cristina Barana n’és una de les impulsores. Promouen una campanya perquè als establiments públics es pugui alletar els nadons

Què feu els Amics de la Popa?
Hem impulsat una campanya perquè es vegi amb naturalitat l’alletament matern als espais públics, i convidem botigues, restaurants, cafeteries i oficines a adherir-se i marcar amb un adhesiu que aquell espai és amic de la popa.
I quina resposta heu tingut?
Estem desbordades i molt contentes! Vam sortir el 20 de gener i ja tenim 103 espais adherits a tot Catalunya. La majoria a Lleida, però estan una mica repartits i n’hi ha a Barcelona, Tarragona, Girona... Hi ha espais amics de la popa en cafeteries, restaurants, botigues, farmàcies, consells comarcals, ajuntaments, centres sanitaris, centres dietètics, veterinaris, escoles bressol... Ara estem enllestint un acord perquè n’hi hagi a totes les biblioteques de Catalunya. L’únic requisit és que hi posin l’adhesiu i tinguin una cadira en un lloc agradable on una mare pugui alletar tranquil·lament el seu nadó.
Per què calia fer aquesta campanya?
Per donar suport a les mares que volen alletar el seu fill.
Que no se n’hagin d’amagar com si fessin una cosa dolenta o mal vista. És cert que hi ha centres comercials que tenen espais dedicats a la lactància, però els situen al costat del lavabo, o al costat dels canviadors de nens petits. T’has d’asseure a donar la popa en un racó amagat i poc agradable. Per què ens n’hem d’amagar? Si una dona no vol donar el pit en un espai públic, que faci el que vulgui. Però qui vol fer-ho, que no se n’hagi d’amagar.
No em digui que està mal vist!
Encara hi ha casos. En unes piscines públiques a Saragossa, per exemple, hi va haver rebombori perquè alguns usuaris se’n van queixar i l’Ajuntament va decidir que la piscina era un espai lliure d’alletament. Una companyia aèria també ho va prohibir després que, a alguns viatgers, els disgustés que una dona alletés el seu fill. Al final, ha hagut de sortir fins i tot el papa de Roma animant les dones a donar la popa! Perquè mai fins ara havia sigut un tabú. Si fins i tot les marededeus donen la popa! Jo com a llevadora m’he trobat amb casos de dones que s’han trobat amb el rebuig de la gent. En molts casos els fa vergonya i no volen denunciar-ho.
Hi ha encara massa puritanisme?
Crec que ens ve de la cultura de l’Església, que entén el cos de la dona com a relacionat amb el tema sexual i cal amagar-lo. I que allò que fa la dona en públic és motiu de crítica. A vegades algú ens diu que hi ha maneres i maneres de donar la popa, com si fos millor fer-ho de manera amagada i molt discreta. I a tu què t’importa com dono la popa al meu fill? Si a tu t’ha de ser igual! Mentre no et faci mal, tant li fa si es treu la popa sencera, si a mitges, si es tapa o no es tapa.... Al contrari! Si veus una dona donant la popa, el que cal és agrair-li-ho perquè t’està fent un favor!
Per què?
L’alletament matern és bo per a la mare,
és bo per a la criatura i també és un benefici de salut pública i comunitària: quan una mare dona la popa al seu nadó, també li està donant, sense cap cost per a ningú, el paracetamol, el vàlium, la til·la, la camamilla, el Cola Cao del matí, el pollastre del dinar... I la popa alimenta l’ànima. Fa més forts els vincles emocionals, i quan la criatura sigui una adolescent no tindrà tants problemes per relacionar-se i establir vincles emocionals. El vincle que crea la popa ens donarà nois i noies en l’edat adulta que no tindran aquest tipus de problemes.
Venim de diverses generacions criades amb el biberó.
Sí. Aquests últims 70 anys hem renunciat a la popa. Durant tota l’eternitat els nens s’alimentaven amb popa, i els últims 70 anys només amb biberons. I mira com estem! [Riu.] Costa molt treure aquests 70 anys, i alguns ho veuen ara amb estranyesa. Però és un avantatge que té la dona. La natura li ha donat la capacitat d’alimentar el seu fill i cada dona fa la llet diferent, adequada al seu nadó i a les seves necessitats. Perquè no és la mateixa la llet de la nit que la del matí o la de la tarda. En cada moment del dia la mare fa la llet que el seu nen necessita, i en la quantitat que necessita. Per què ens hem de deixar perdre un sistema tan perfecte?
No és fàcil de fer compatible amb la feina.
És clar que és una de les grans dificultats a resoldre. Les estadístiques ens diuen que el 80% de nadons prenen llet materna durant l’estada hospitalària, però decau dràsticament quan marxen a casa i quan, abans de quatre mesos, les mares reprenen la feina. Si una mare vol donar la popa i té el suport adequat –la parella, les entitats sanitàries, que a la feina li deixin estones per treure’s la llet i que als espais públics pugui donar la popa tranquil·lament–, tindrem mares i nadons més sans i feliços.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El fiscal demana presó per a tres directius de Dictesa per l’incendi de la planta de Montornès

BARCELONA
educació

Niubó promet abordar l’“infrafinançament” de la pública però també de la concertada

barcelona
societat

Martínez promet 6.000 noves places a centres de dia

barcelona
llengua

Recurs al TC de les famílies de l’escola de Canet reclamant que se’ls garanteixi l’immersió

barcelona
salut

Salut incorpora la prova de detecció del virus del papil·loma humà al Barcelonès Nord i Maresme i al Vallès Oriental

BARCELONA
infraestructures

L’estació del Nord de Barcelona es remodela i queda tota a planta baixa

barcelona
Serveis

Reforcen la cobertura 5G al litoral de Barcelona coincidint amb la Copa Amèrica

BARCELONA

Un marcador diferencia entre celiaquia i sensibilitat al gluten

Terrassa
SOCIETAT

L’ACA estudiarà com reduir el risc d’inundació del Monestir de Montserrat

Monistrol de Montserrat