Societat

Societat

MWC

Aposta catalana en sectors clau

Una de cada cinc empreses presents al MWC té relació amb l’àmbit de la salut

Pegats que mesuren la temperatura o neveres biomèdiques connectades, algunes propostes

També s’innova en IoT, seguretat i visió per computació

Amb més de 100.000 representants de 200 països mirant, Catalunya es fa valdre i llueix, malgrat les dificultats del moment, el seu potencial tecnològic al MWC. “El congrés s’ha convertit en una important font d’innovació i internacionalització, al mateix temps que s’ha consolidat com un dels principals motors de transformació digital de tota la indústria catalana”, confirma el secretari general del Departament d’Empresa i Coneixement del govern de Catalunya, Pau Villòria. Amb més d’un centenar d’empreses del país representades, hi ha una gran diversitat de sectors presents, però el biomèdic ha pujat amb força enguany, amb gairebé un 20% de representació.

Un dels exemples interessants en aquest camp és el que aporta Perspectiva, un estudi de disseny i enginyeria situat a Alella que ha creat una nevera intel·ligent per transportar mostres de sang. El dispositiu, sempre connectat, permet controlar la temperatura a distància i assegurar-ne la traçabilitat. L’objectiu és solucionar possibles problemes o buits d’informació que poden tenir lloc durant el transport de les mostres i fer-ne un seguiment individualitzat durant tot el seu recorregut. La nevera, un encàrrec de l’empresa de missatgeria urgent Szendex, també està dissenyada per transportar altres mostres biològiques, fàrmacs i vacunes, i inclou una app per al transportista que l’informa en tot moment sobre la temperatura, el nivell de bateria del dispositiu, possibles errors en la recollida i entrega del producte, o la ruta que ha de seguir. A més, també s’ha dissenyat un panell de control perquè l’empresa logística pugui gestionar cada operació i resoldre qualsevol incidència.

“Per acabar de completar la seguretat i privacitat del contingut, el sistema d’obertura incorpora un sistema de radiofreqüència que només permet obrir-la a emissor i receptor”, explica Marc Real, que el 2005 va fundar Perspectiva i es va especialitzar en la creació de productes connectats.

El termòmetre del segle XXI

SkinTemp, amb la col·laboració d’Eurecat, presenta al congrés un apòsit adhesiu que, en contacte amb la pell, permet controlar la temperatura corporal a través d’un mòbil en menys d’un segon. Ignacio Faura, cofundador de la firma, defensa que la seva solució és més còmoda, ràpida i fiable que els termòmetres convencionals. Acostant el mòbil al pegat –desenvolupat amb tecnologia impresa del centre tecnològic català– les dades passen via NFC i es mostren al telèfon, juntament amb una taula d’evolució del pacient.

ICardio és un altre projecte de salut que ha dut al MWC l’electrocardiògraf professional més petit del món. Permet fer la prova en menys de dos minuts i sense necessitat de cables, ventoses ni haver d’estirar-se.

Per la seva banda, Livefit proposa un seguit d’aparells connectats, entre els quals destaca una polsera per controlar la posició de malalts amb Alzheimer que pot alertar els familiars d’un pacient quan surt d’una determinada zona, o polseres que recorden el moment de prendre una medicació. Però l’atenció no només és per a les persones. Dinbeat ha desenvolupat el primer wearable de salut per a gossos amb l’objectiu d’ajudar els veterinaris a monitorar-ne la salut. Es tracta d’un arnès amb sensors que quan es comercialitzi, a finals d’any, permetrà mesurar en temps real aspectes com la freqüència cardíaca, la respiració per minut, la temperatura, la funció cardíaca, els lladrucs, la posició o l’activitat de l’animal

Càlcul precís de les multituds

El debat sobre quanta gent hi ha en una manifestació pot tenir les hores comptades, ja que investigadors del Centre de Visió per Computador (CVC-UAB) han desenvolupat una nova tècnica que en fa el càlcul aproximat més precís fins ara a partir d’imatges tant estàtiques com de vídeo. L’algorisme fa servir tècniques de visió artificial per estimar el nombre de persones amb un marge d’error d’un 15%, el més baix fins al moment, ja que compensa elements com ara les distorsions de perspectiva, il·luminació, distribució desigual o variació d’escales.

“Aquest projecte és una mostra de com la tecnologia pot ajudar a estalviar-nos debats estèrils”, explicava el secretari de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital, Jordi Puigneró, abans de reivindicar “l’importantíssim paper dels centres tecnològics en la consolidació i projecció internacional de Catalunya com a referent en la recerca i desenvolupament en tecnologies avançades”.

Pany sense claus

Watchman és una empresa de Barberà del Vallès que està triomfant amb la instal·lació de panys electrònics. Dissenyava un model domèstic per permetre l’accés amb el mòbil, però ha trobat un gran client en els bancs que acumulen pisos buits, ja que eliminen les claus i des d’una plataforma poden atorgar accés als API que els volen vendre. N’han instal·lat 5.000 en pocs mesos.

LA XIFRA

102
empreses
catalanes ofereixen els seus productes o serveis en el MWC d’enguany.

El TSJC retira els telèfons de dues empreses xineses

El Tribuna Superior de Justícia de Catalunya va a requisar ahir els mòbils de les companyies xineses Boway i Vernee per infracció de patents al territori estatal, impedint que es mostrin o comercialitzin.

Vodafone i Nokia duran el 4G a la Lluna l’any vinent

L’aliança de companyies, mig segle després que els primers astronautes arribessin a la Lluna, vol donar suport a la missió de PTScientists, una empresa privada que col·labora amb Audi i SpaceX.

L’iPhone X rep el premi al millor mòbil del 2017

La GSMA va reconèixer el telèfon d’Apple, absent de la fira, com el millor dels presentats l’any passat. La gran triomfadora dels Global Mobile Awards, però, va ser Huawei pels avanços en 5G.

La fina línia entre una fira i un parc d’atraccions

Els exhibidors miren d’atraure públic i generar cues com sigui. Sovint les atraccions de realitat virtual tenen més èxit que els terminals. Vols en globus, esports de risc, dinosaures... el ventall és molt ampli.

El mal temps desllueix els nous espais a l’aire lliure

El South Village, una de les novetats d’enguany, ha tingut la pitjor estrena possible. En comptes del sol mediterrani, els congressistes s’hi han trobat temperatures gèlides i ahir, durant força estona, volves de neu que no acabaven d’agafar, però que no convidaven a utilitzar els nous espais. Fer reunions a l’aire lliure i aprofitar terrasses i ‘chill-outs’ era només apte per als més valents i ben equipats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona

Els àvis i les àvies porten el seu passat al Bosc de la Pabordia

girona
enogastronomia

La sommelier Anna Casabona queda tercera al campionat estatal

Sant Sadurní d’Anoia
societat

El Maresme actualitza el protocol de violències masclistes

premià de mar
societat

Gala solidària a l’Hotel Marina Badalona

Badalona

Salut activa la xarxa hospitalària Lleida-Pirineu

Lleida