Societat

trànsit

afectacions per la nevada

Un país en blanc i en punt mort

La neu va fer–se present a tot el territori menys al delta de l’Ebre, on només hi va caure pluja

Els camioners critiquen per “desproporcionada” la decisió d’aturar el trànsit de vehicles pesants 24 hores

Mai plou a gust de tothom i des d’aquesta setmana es podrà dir, ben bé, que mai neva a gust de tothom, si més no dels milers de camioners que durant 24 hores van haver de tenir els motors apagats i els vehicles aparcats al costat de les grans vies de comunicació esperant que passés el temporal. La gran nevada anunciada pel servei meteorològic va arribar ahir a la matinada a Catalunya i va deixar gruixos d’entre 30 i 2 centímetres, segons la zona del país, llevat de l’àrea del delta de l’Ebre, que és en l’únic punt on no va nevar. L’alerta per la previsió va fer que es decretés la paralització total de la circulació dels camions de gran tonatge des de les quatre de la tarda de dimarts fins a les tres de la tarda d’ahir, quan es va permetre reprendre la circulació a tres vies principals del país.

Com si seguís al peu de la lletra l’anunci que havien fet els meteoròlegs el dia abans, el temporal va entrar per les comarques occidentals del país i de forma progressiva va anar descarregant neu d’oest a est i de l’interior fins a la costa, arribant a caure flocs de neu arran de mar, si bé no van arribar a formar gruixos. A mitja tarda, segons el servei català de meteorologia, els gruixos més importants s’havien recollit a les comarques del Pirineu, amb una acumulació de 30 centímetres. A les comarques interiors, des de Lleida fins a Osona, passant per l’Anoia i el Bages, s’hi van mesurar espessors d’entre 10 i 20 centímetres de neu, mentre que els gruixos acumulats al prelitoral van ser més modestos, d’entre 5 i 10 centímetres, i irrellevants a la façana marítima, entre 0 i 2 centímetres. Això, per exemple, és el que va passar a la ciutat de Barcelona, on la neu que va caure va servir per alegrar el dia als nens i nenes de les escoles de la part alta de la ciutat, mentre que els menuts que van a classe a l’Eixample o altres barris, de la neu només en van poder sentir a dir que n’havia caigut una miqueta a quarts de set del matí i s’havia fos quasi a l’instant.

6.500 camioners

Els que es van fondre, però d’avorriment, van ser els conductors dels 6.500 camions que els Mossos d’Esquadra van obligar a mantenir-se aturats des de dimarts a la tarda. “Ha estat una mesura desproporcionada que ens ha repercutit molt negativament”, es queixava ahir a aquest diari Adolfo Martínez, secretari general de l’Associació General de Transportistes de Catalunya, davant aquesta mesura mai vista de prohibir la circulació de camions per tot el país.

Martínez va recordar que a principis d’any es publica una resolució sobre limitacions de circulació i allí s’hi diu que s’establirà per a aquelles vies on hi hagi glaç o neu, i el cert és que durant bona part del bloqueig ordenat ahir les vies principals del país, sobretot l’autopista en direcció sud i nord, van ser transitables. Només l’AP-7, al pas fronterer, va estar tancada unes hores al matí.

Les primeres vies que es van reobrir al trànsit, a partir de les tres de la tarda d’ahir, van ser l’autopista AP-7, la C-32 i l’AP-2. En aquell moment els camioners van començar a abandonar els aparcaments improvisats com el del pàrquing de Port Aventura. A les set de la tarda es va aixecar del tot la restricció en declarar-se acabat l’episodi de neu. Justament a Olot es va detenir un camioner que circulava abans de l’aixecament de les restriccions. L’home va resistir-se i, segons fonts municipals, va intentar atropellar els agents.

Tot i les crítiques del sector del transport, el cert és que l’afectació a la xarxa de carreteres de tot el país va ser molt important i a quarts d’una del migdia hi havia fins a 98 carreteres o trams de carretera amb problemes i l’eix transversal era la principal via afectada. També era obligat circular amb cadenes per la C-16.

A mesura que va avançar el dia i que la neu va donar pas a la pluja, els gruixos acumulats a la carretera es van anar fonent i moltes vies van poder recuperar la normalitat. Per exemple, a dos quarts de set del vespre només hi havia una cinquantena de carreteres afectades.

Després dels camioners, els nens van ser els més afectats per la nevada i fins a 87.500 no van anar a classe perquè 298 escoles van suspendre classes. També ho van fer diverses universitats.

LES XIFRES

6.500
camioners
van estar aturats durant 24 hores en aparcaments improvisats per prevenció davant la nevada.
5%
de les visites programades als metges del sistema públic de salut es van cancel·lar ahir per la nevada.

L’alerta passa de la terra al mar

La previsió meteorològica indica per al dia d’avui una millora generalitzada, sempre que s’entengui per millora la fi de les nevades que ahir van escombrar el país d’oest a est. El temporal no ha passat del tot, però, i el dia deixarà ruixats que no han de ser gaire importants però sí constants a la part central del país i a les comarques gironines. Aquestes pluges ja van començar ahir, així que la temperatura va començar a pujar i les precipitacions van passar de sòlides a líquides.

La novetat meteorològica del dia vindrà marcada per un temporal de mar que ha provocat l’activació d’un avís per al litoral de l’Alt i Baix Empordà, on s’espera que hi hagi onades que arribin als 4 metres. L’alerta també s’estén cap al sud, des del litoral de la comarca de la Selva fins al Barcelonès, però amb una menor intensitat.

Divendres el matí es preveu assolellat, però de cara a la tarda poden tornar les nevades al nord de les comarques de Lleida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Urbanisme

Barcelona aprova la remodelació d’un espai de muntanya a Torre Baró

Barcelona
Medi ambient

Paisatges blancs a Altafulla i Torredembarra per la calamarsada

Altafulla
lloret de mar

La Plataforma per la Pau, guardó Sa Gavina 2024 de la Festa de la Cultura

lloret de mar
QUART

El ple aprova una modificació de crèdit per al projecte de la nova biblioteca

QUART
Regne Unit

Cinc migrants moren en l’intent de creuar el canal de la Mànega

Barcelona
GIRONA

El Servei Municipal d’Esports ofereix 228 places en 23 cursos aquest estiu

GIRONA
societat

Multarà per l’excés de soroll i el consum d’alcohol al carrer

Sabadell
Societat

Estudiarà si cal reforç puntual dels mossos

Tarragona
salut

L’Associació Contra el Càncer posa en marxa el programa “Rutes Saludables”

olot