Societat

JORDI DALMAU

ENGINYER I PRODUCTOR DE LA BEGUDA PROBIÒTICA KOMBUTXA

“A la gala dels Oscar se serveix xampany i també Kombutxa”

Es va entossudir, quan el va tastar, a fer-se ell mateix el te fermentat Kombutxa. D’això fa tres anys i ja en produeix 150.000 ampolles i està animat per obrir-se mercat als Estats Units

El Kombutxa també li diuen el te de la immortalitat.
Ha sobreviscut 2.400 anys, i per alguna cosa deu ser. El que se’l prenia tenia la condició d’immortal perquè de cop i volta es trobava bé. Això l’ha mantingut viu i s’ha anat preservant per generacions i famílies. Segurament va ser l’atzar que va fermentar el te amb el sucre.
La beguda, però, neix d’un fong?
No és un fong, són bacteris i llevats que viuen junts. I això és peculiar perquè sempre es fan fora els uns als altres i aquí conviuen. Neix de la fermentació del te, però a diferència d’altres begudes fermentades, com el vi o la cervesa, no només ho fa amb llevats, amb què tot el sucre passa a ser alcohol. Aquí els bacteris produeixen àcids orgànics que el nostre cos necessita i que beneficia el sistema immunològic.
Quins beneficis més té?
Com a probiòtic els llevats i bacteris vius afavoreixen i milloren la flora intestinal, la digestió i a la vegada l’eliminació de toxines.
Existeix una fórmula secreta?
N’hi ha que són molt dolços i s’han de guardar en fred perquè no segueixi fermentant. El nostre concepte és que sigui una beguda refrescant però amb un component saludable. Per això allarguem la fermentació per reduir-ne el sucre i aconseguir que sigui estable i que no s’hagi de conservar en fred.
El Kombutxa és coneix arreu, però sobretot als Estats Units.
Allà el mercat del Kombutxa és de mil milions de dòlars a l’any i tenen prop de 300 fabricants. És on, a finals dels noranta, es va comercialitzar la primera ampolla. Fins aleshores la gent s’ho feia a casa seva, i va trigar a estendre’s. L’explicació és que no té el component social de les begudes que associem a l’alcohol o estimulants com el cafè i el te.
Li costa fer-se un lloc.
No té assignat un moment del dia, com passa amb el cafè, i està en un entremig del refresc i amb un gust entre dolç i avinagrat.
Tots els productors s’han trobat a Los Angeles. Per què?
L’organització fa pinya per acreditar que tots els productors ens guiem per uns mateixos criteris per no desacreditar el producte. Que tothom el faci com vulgui i amb diferents gustos, però certificant-lo. Hi ha qui pot fer una infusió de te fermentant-lo només un dia o afegint aigua amb bombolles i sucre.
Són molts productors aquí?
Pocs, uns sis, i amb produccions petites. És un producte que encara s’ha d’obrir mercat. Ara es troba en herbolaris i botigues ecològiques, però per ara no tenim cap supermercat que es plantegi tenir Kombutxa a primera fila.
Una producció incipient. Quantes ampolles en fan?
Vam començar fa tres anys i l’any passat vam arribar a unes 150.000 ampolles, que és el que fa el tercer fabricant dels Estats Units en un dia. El mercat allà no es pot comparar, però tampoc ho coneix tothom i encara hi ha camí per córrer. Ens estem plantejant exportar als Estats Units, on les empreses s’estan ampliant i el mercat està creixent al 40%. A la gala dels Oscar se serveix xampany i també Kombutxa.
Ja és una beguda de moda.
Sí però crec que aquesta no serà una moda passatgera. No s’ha inventat al laboratori, és un fermentat natural i efectiu. La gent s’hi enganxa perquè es troba bé i el teu cos t’ho demana.
Què diuen quan el tasten?
A les fires el donem a provar i es queden parats i no saben què dir. No poden comparar amb res, perquè no és vi, cervesa, potser s’acosta al cava o a la sidra, però el gust que té els descol·loca. S’ha de crear un calaix que es digui Kombutxa i deixar que t’enganxi.
I per què s’ha de prendre si hem viscut fins ara sense?
Si el pots introduir a mig matí per substituir aquella Coca-Cola o l’alcohol d’abans de dinar com a aperitiu i aprofitar les propietats digestives. Cadascú té els seus hàbits i sap com està el seu cos, però si no està gaire fi no es pot desintoxicar de cop.
Tothom en pot prendre?
Nosaltres no el recomanem a les embarassades, però en canvi, tot i el sucre i els àcids que porta, no està contraindicat per a diabètics.
Sense voler-ho s’ha convertit en un expert.
Jo ho vaig tastar i em vaig trobar bé. Fa tres anys que ja no em prenc un ibuprofèn que em prenia cada tarda per al mal de cap. Després descobreixes que hi ha un 10% de la població que està com tu. Segons el mal de cap que tens saps el que has de fer. Estava intoxicat i el fetge no podia reaccionar, i ara li facilito la feina.
Què vol dir Kombutxa?
Kombu per als asiàtics és el gust umami, que traduït vindria a ser saborós, el de les coses més bones, i el txa vol dir te.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES