Societat

judicial

violència masclista

Augmenten un 17% les denúncies per violència masclista

S’adopten menys de la meitat d’ordres de protecció i mesures cautelars

Cada cop més menors van a judici

El nombre de denúncies per violència masclista a Catalunya va augmentar un 17,5% l’any passat respecte del 2016, amb un total de 22.952, segons un informe de l’Observatori Contra la Violència Domèstica i de Gènere, fet públic ahir, que recull dades del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Es tracta d’un percentatge lleugerament superior al 16,4% que es registra a tot l’Estat.

Aquestes dades donen una taxa de 56,87 dones denunciants per cada 10.000 dones, una xifra sensiblement per sota de la mitjana estatal, que és de 66,65, i que situa Catalunya a la part baixa d’entre els territoris de l’Estat.

Catalunya també destaca pel fet que els jutjats van adoptar l’any passat menys de la meitat de les ordres de protecció i mesures cautelars que van demanar les dones en casos de violència masclista. En concret, van resoldre a favor de la dona només el 48% de les peticions, mentre que la mitjana estatal és del 68%, la qual cosa la situa com la comunitat autònoma amb menys proporció d’ordres atorgades.

De les dades del 2017 a tot l’Estat destaca l’increment del nombre de menors que han anat a judici per violència de gènere, fins al punt que la xifra ha passat dels 179 del 2016 als 266 de l’any passat, cosa que va suposar un augment de gairebé el 50%. En 249 dels casos es van posar mesures de protecció. L’Observatori del CGPJ també remarca el descens de dos punts de la dispensa de les dones de l’obligació legal de declarar, que ha passat del 12% del 2016 al 10% del 2017, any en què 16.464 dones van optar per no declarar contra la seva parella o exparella.

Les dades revelen també que gairebé 7 de cada 10 denúncies van ser presentades per la mateixa víctima, el 15% per intervenció directa de la policia, i el 9 % van ser el resultat d’informes de lesions, mentre que les denúncies de familiars van ser poc més del 2% del total.

A Catalunya es van iniciar un total de 24.498 procediments. La majoria (18.226) corresponen a la demarcació de Barcelona. A Tarragona n’hi va haver 2.975; a Girona, 2.143, i a Lleida, 1.154. D’aquests casos, 19 van ser per homicidi o intent d’homicidi. De tots els casos, 5.636 es van enviar a judici i en 121 d’aquests el denunciat estava pres. Tots els denunciats van ser homes.

La presidenta de l’Observatori Contra la Violència Domèstica i de Gènere, Ángeles Carmona, va qualificar d’“escenari positiu” l’augment del nombre de denúncies perquè posen en relleu les “conductes violentes contra les dones i els menors”. Tot i això, Carmona va denunciar que aquestes xifres són “inassumibles, impròpies d’una societat madura i civilitzada”. Carmona es va mostrar preocupada pel fet que “persisteixin actituds de violència masclista”, precisament entre els joves.

LES XIFRES

48
per cent
de les peticions d’ordre de protecció i mesures cautelars es van adoptar a Catalunya. A l’Estat, el 68%.
48,6
per cent
ha augmentat el nombre de menors que han anat a judici a l’Estat per violència masclista el 2017.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La immersió, un dret

A l’Estat espanyol hi ha cinc models lingüístics d’escola als territoris amb dues llengües cooficials

Les dades sociolingüístiques indiquen que només la immersió en la llengua pròpia garanteix el bon coneixement dels dos idiomes

Al País Basc un 47% dels ciutadans són monolingües en castellà i al País Valencià només un 34,7% escriuen en català

barcelona
 

Catalunya ha tingut l’hivern més plujós en vuit anys

Barcelona
 
la videoteca

Un home gran té cura que el seu gos no es mulli

BARCELONA
 
Societat

Dues mirades a l’univers

Barcelona
 

Més de 1.250 consultes a l’oficina del consumidor del consell de l’Alt Empordà

FIGUERES
 
SOCIETat

Barcelona recorda els bombardejos de l’aviació feixista

 

Els nadons raonen molt abans de saber parlar

Barcelona
 

Els docents abaixen la guàrdia en l’ús del català a l’institut

barcelona
 

Tracten 24 nens de P3 per prevenir la sarna, als Maristes

girona