Societat

societat

obituari

Mor Lola Moret, la gironina de més edat, als 111 anys

Begurenca de naixement, va dedicar tota la seva vida laboral a fer de telefonista al poble, i va residir els últims 26 anys a Palamós

Va conservar una certa autonomia fins als darrers anys

La begurenca Dolors Moret Ferriol, que era la persona de més edat de la demarcació de Girona i la segona en aquest moment de tota Catalunya, va morir dissabte, després que el passat mes de gener celebrés el 111 aniversari. Lola Moret, com era més coneguda, va ser enterrada ahir al matí, després de les exèquies a l’església parroquial de Sant Pere de Begur. Nascuda el 10 de gener de 1907, des dels 13 anys fins a la seva jubilació va dedicar tota la seva vida professional a l’ofici de telefonista, que sempre va fer al municipi de Begur fins que es va jubilar, un ja llunyà 1972.

Des de feia vint-i-sis anys Lola Moret residia a Palamós, on viu una part de la seva família, fills i nets. Va contraure matrimoni per primer cop amb Martí Platja Congost, de Begur, amb qui va tenir un fill abans d’enviudar, i posteriorment es va casar en segones núpcies amb Ricard Isern Sau, resident a Torrent, amb qui va tenir un fill i una filla més. Moret deixa dos fills vius, a més de setze nets, i més d’una vintena de besnets i fins i tot rebesnets.

Els alcaldes de Begur i Palamós, Joan Loureiro i Lluís Puig, respectivament, van traslladar el condol a les famílies, amb les quals havien travat certa confiança després que en els darrers anys visitessin Moret plegats per celebrar els successius aniversaris, ja que era la persona més gran que agermanava els dos municipis baix-empordanesos.

Una vida molt activa

Fa un parell d’anys, rememorava amb alguns dels seus familiars en una entrevista a aquest diari que havia compaginat la feina de telefonista amb una botiga i llogant habitacions als primers turistes de la Costa Brava. Es desplaçava en autobús (cotxe de línia) a comprar el gènere i venia llet, feia xocolatades, pasta, mitjons i, fins i tot, boines. No va tenir mai carnet de conduir, perquè ni tan sols es plantejava treure-se’l, i gràcies a l’ofici de telefonista, a la centraleta s’havia assabentat la primera de moltes notícies al poble, la més destacada, el 1963, la mort de la bailaora flamenca Carmen Amaya.

En els darrers anys, havia anat perdent mobilitat, fet que la va forçar a deixar d’assistir a la festa dels avis de Begur, i s’havia de desplaçar en cadira de rodes. També s’expressava amb més dificultat, tot i que fa un parell d’anys encara recitava poemes de memòria, però conservava bona son –dormia unes dotze hores diàries– i s’alimentava de líquids per dinar i sopar.

LA DATA

10.01.1907
va néixer
Dolors Moret, en una casa del carrer Vera de Begur. Des dels anys noranta va residir a Palamós.

LES XIFRES

46
anys
feia ja de la seva jubilació de l’ofici de telefonista a Begur, que va exercir fins que es va retirar el 1972.
111
anys
havia celebrat fa un parell de mesos, fet que la convertia en la gironina més longeva i la segona de Catalunya.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva
CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona