Societat

municipal

Salt aprova una moció per aïllar el racisme de l’Ajuntament

ERC, IpS-CUP, el PSC i Canviem Salt voten a favor de la proposta, impulsada per l’Espai Antiracista

Aquest primer quadrimestre s’implementarà al municipi el pla antirumors

Fomentar l’entesa i la convivència, eliminant les actituds que jerarquitzen i divideixen, són elements que van centrar ahir el ple a Salt, on ERC, IpS-CUP, el PSC i Canviem Salt hi van portar i tirar endavant una moció impulsada per l’Espai Antiracista. Es tracta d’un moviment social que promou la igualtat, i la seva proposició portava per títol: Moció per aïllar el racisme, el feixisme i la discriminació a l’Ajuntament de Salt. Malgrat estar d’acord en part del seu contingut, en la votació es van abstenir els tres regidors no adscrits del PDeCAT, dos de CiU (ahir faltava un tercer) i el de Cs. I, com ja era previsible, els únics edils que es van oposar a la proposta van ser els dos de PxC. Precisament, el portaveu de Plataforma a Salt, Sergi Fabri, va protagonitzar el moment més desagradable de la sessió. Just abans que una integrant de l’Espai Antiracista procedís a la lectura de la moció, ell va treure una camiseta on posava “Primer els de casa” i la va col·locar sobre el moble del ple. L’alcalde, Jordi Viñas (ERC), li va requerir immediatament que retirés d’allà la samarreta. Fabri així ho va fer, si bé es va acabar traient al mig del ple la camisa que portava i se la va canviar per la controvertida samarreta. Un gest provocador que, des del públic, va ser respost amb algun crit de “Tothom és de casa!”.

Evitar la segregació

Adama Boiro, membre de l’Espai Antiracista, va ser l’encarregada de llegir i defensar la proposta. En el text s’indica que “Salt és un municipi amb una alta presència de persones migrades i cal evitar una segregació explícita, basada en criteris tan arbitraris i injustos com són el país de naixement, el color de la pell, la cultura o la religió”. En la moció –que va ser aprovada per majoria amb els cinc vots favorables d’ERC, tres d’IpS-CUP, tres del PSC i un de Canviem Salt– s’hi recorda que no tan sols s’ha d’eliminar el racisme dels carrers, sinó també dels àmbits institucionals.

En resposta a una interpel·lació de Fabri, l’alcalde li va preguntar per què se sentien tan al·ludits si en la moció no es nombra en cap moment a PxC. Fabri va dir que així ho havia llegit a les xarxes socials de l’Espai Antiracista i va qualificar la moció com una rebequeria per la querella que el regidor de PxC a Salt, Sergio Concepción, va presentar contra tres membres del moviment social per presumptes delictes d’odi. La querella de PxC fa referència a dos episodis del 2017: la protesta que l’Espai Antiracista va realitzar davant la parada de Plataforma per Sant Jordi i una contramanifestació per una convocatòria de PxC en què es demanava més seguretat a la vila.

Biaix electoral

La moció posa en relleu que, a causa de motius administratius, un de cada tres veïns i veïnes de Salt majors d’edat no té dret a votar. Se subratlla que aquesta situació representa una problemàtica i un biaix en la composició del ple municipal, ja que l’Espai Antiracista considera que si el dret de vot s’estengués a tota la ciutadania els partits xenòfobs potser ni tan sols obtindrien representació al consistori. S’insta les institucions catalanes, espanyoles i europees a estudiar canvis en la legislació actual per tal que es reconegui i garanteixi el dret de vot de totes les persones majors d’edat empadronades a Salt, així com a la resta de municipis del país. Es reclama, alhora, que formin part del cens en qualsevol consulta i que se’ls garanteixin els drets de ciutadania, començant per la nacionalitat. També es va acordar implementar el primer quadrimestre d’enguany el pla antirumors per evitar tergiversar la realitat i que no es permetin missatges xenòfobs en espais municipals.

L’edil de Ciutadans, Atilano González, veu “lloables part d’aquests desitjos”, si bé no vol “ni feixisme d’esquerres ni de dretes”. La regidora del PDeCAT, Fanny Carabellido, va manifestar que “les ideologies extremes no porten enlloc” i, en la qüestió del vot, que “el cafè per a tothom no ha donat mai bons resultats”. El portaveu de CiU, Jaume Torramadé, va remarcar que en el títol de la moció hi creia fermament. Va instar a denunciar qualsevol actitud xenòfoba al jutjat però, segons el seu parer, les limitacions en el vot no són per racisme, sinó per una manca d’acord que prevegi aquest dret entre determinats països. Amb tot, van aixecar sobretot l’aprovació del públic diverses intervencions de l’alcalde; la del portaveu d’IpS-CUP, Ferran Burch; i la del regidor de Canviem Salt, Wilder Palacio, que va concloure que llançar missatges com “primer els de casa” és un acte “absolutament irresponsable”.

LA XIFRA

12
regidors
van votar a favor de la moció de l’Espai Antiracista, del qual una vintena de membres van assistir al ple.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia