Societat

municipal

vulneració de drets

Els Ajuntaments poden sancionar les empreses de serveis que vulnerin drets bàsics dels ciutadans

Una sentència pionera dona la raó a l’Ajuntament de Sabadell per sancionar una elèctrica per un tall de llum indegut

Des del consistori celebren la decisió judicial i asseguren que seguiran sancionant les empreses que tinguin una mala praxi

Una sentència del jutjat contenciós administratiu número 16 de Barcelona ha donat la raó a l’Ajuntament de Sabadell per sancionar amb 10.001 euros l’empresa subministradora Endesa Energia XXI, S.L.U per tallar el llum a una família sense demanar abans un informe als serveis socials com obliga la Llei 24/2015. Concretament, la sentència desestima el recurs de reposició que l’elèctrica va interposar contra la multa afirmant que el tall es va fer sense comprovar si la família en qüestió estava en situació de risc social. El consistori ha celebrat la sentència, la primera d’aquestes característiques, perquè “reconeix la potestat sancionadora” dels ajuntaments i crea jurisprudència. De les 14 multes d’aquestes característiques que l’Ajuntament de Sabadell va interposar, les elèctriques les van recórrer totes. L’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, ha assegurat que estan compromesos amb “la garantia dels drets socials bàsics” i que amb l’objectiu d’eradicar la pobresa energètica no faran “cap concessió “ i sancionaran, si cal, les empreses que vulnerin els drets de la ciutadania.

Sabadell va ser el primer municipi català que va fer efectives sancions per incompliment de la Llei 24/2015 en l’àmbit dels subministraments bàsics. Les sancions sumen més de 140.000 euros (10.001 euros cadascuna). Els casos pels quals es multa les companyies

subministradores afecten un total de 198 famílies de la ciutat. La multa en qüestió va ser interposada el 2 de maig de 2017.

Les multes s’interposen quan es té indici que les empreses han comès faltes greus d’acord amb el que estableix l’article 331-5 c del Codi de Consum de Catalunya i en relació amb l’article 6.4 de la Llei 24/2015, que estableix que abans de fer un tall de subministrament les empreses subministradores tenen l’obligació de sol·licitar un informe als serveis socials municipals per comprovar si la persona o la unitat familiar afectada es troba en risc d’exclusió residencial. La mateixa llei també estableix l’obligació de l’empresa d’informar d’aquest dret en els avisos que generi per raó d’impagament o de tall.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva
CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona