Societat

salut

al·lèrgies

Primavera tardana però complicada per als al·lèrgics al pol·len

Els experts esperen una pol·linització potent però menor que la darrera

Denuncien problemes en el tractament

Els al·lèrgics al pol·len poden respirar tranquils, però per poc temps. La Xarxa Aerobiològica de Catalunya (XAC) preveu que els processos de pol·linització de les plantes començaran més tard del que és habitual pel fred tardà d’aquest any, però quan esclati la primavera els nivells de pol·len seran alts, per sobre del que és habitual. “Com que la primavera serà relativament complicada, és important que la gent es diagnostiqui i iniciï el tractament com més aviat millor, perquè hi ha persones que mai han tingut una al·lèrgia, però que amb els nivells que es preveuen podrien tenir per primera vegada els símptomes”, indica Jordina Belmonte, coordinadora de la XAC.

El fred hivernal ha endarrerit les pol·linitzacions pròpies d’aquesta estació (xiprer, freixe, avellaner) i també les primaverals, però quan arribin ho faran amb força, i superaran en moltes ocasions les concentracions mitjanes històriques enregistrades des del 1994. La intensitat de la pol·linització va lligada a la disponibilitat d’aigua i les precipitacions del febrer, la neu acumulada i les pluges pròpies de la primavera fan preveure als experts pol·linitzacions importants, si bé no tan potents com les de l’any passat, especialment de plàtan d’ombra, parietària, gramínies, plantatge, blets i olivera, entre d’altres. 

L’única esperança per als afectats per al·lèrgies al pol·len és que la primavera fos força plujosa durant les hores de llum i que les temperatures passessin força ràpidament a ser superiors a les esperades, perquè hi hauria floracions més curtes del que és habitual.

Afectació a l’alça

A Catalunya, un milió i mig de persones tenen alguna patologia al·lèrgica respiratòria, i en 4 de cada 10 casos està provocada pel pol·len. Aquestes patologies afecten un 25% de la població dels països desenvolupats i és una tendència creixent que depèn de factors genètics i de condicionants ambientals. La previsió és que el 2050 puguin afectar la meitat de la població mundial i, per minimitzar-ho, la XAC demana als ajuntaments que no plantin a les vies públiques espècies ornamentals causants directes de moltes al·lèrgies, com ara el plàtan d’ombra o les gramínies. 

Els tipus de pol·len al·lergen més abundants a Catalunya són les cupressàcies (23%), el plàtan d’ombra (10%), la parietària (6%), l’olivera (5%), les gramínies (4%) i els blets (3%), encara que hi pot haver variacions segons la zona geogràfica de la comunitat. Curiosament, les gramínies són les responsables de més de la meitat de les al·lèrgies.

Dèficit d’especialistes

Els especialistes denuncien que la situació actual de l’assistència al·lergològica al país és preocupant, amb una manca d’equitat territorial que fa que encara hi hagi zones amb una atenció especialitzada en al·lèrgia nul·la o insuficient, com ara la demarcació de Girona, l’Alt Penedès, el Berguedà i Osona. “Vivim una situació preocupant i la falta d’abordatge total del pacient repercuteix directament en el diagnòstic i el tractament”, remarca l’al·lergòloga Teresa Garriga.

LA XIFRA

215
dies
és el temps mitjà d’espera per a una primera visita a l’al·lergòleg. Hi ha 9.555 pacients en llista d’espera.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona