Societat

Societat

Aterrida pel marit i la justícia

Una dona explica el pànic i l’angoixa que va viure al jutjat en denunciar el marit, episodi que ha superat amb un tècnic del servei d’atenció a la víctima del delicte

El Departament de Justícia amplia aquest acompanyament a tot Catalunya

La història d’Erica hauria de ser explicada en totes les facultats de dret, a l’escola judicial (a jutges veterans, també) i a tots els serveis socials. Ella representa milers de dones. Vivia en un infern en què el seu marit la tenia aterrida i anul·lada, fins que fa dos anys va fer el pas de denunciar-lo. Amb plors i tremolors va anar al jutjat, on es va trobar una advocada d’ofici que la va atendre sense implicar-se i la jutgessa de violència contra la dona, també. No li va donar cap mesura de protecció, i en tornar al domicili, l’home, enfurismat, se li va abraonar i ella va agafar les dues filles, de set i nou anys, i va fugir a casa dels pares.

“No tenia autoestima, feia amb mi el que volia... Ara torno a ser Erica, soc capaç d’educar les mes filles com vull. I ara cridem i riem juntes!”, confessa. El seu camí no ha estat fàcil, i menys quan l’exmarit continua dient-li que qualsevol dia li dispararà un tret. El diagnòstic que la seva filla petita té una malaltia hereditària greu, l’atàxia telangièctasi, és el que va decidir-la a fer aquest salt valent i trencar també amb una comunitat que la reprova. El seu pare sempre ha estat al seu costat, diu orgullosa.

Per segona vegada, Erica havia de trepitjar uns jutjats pel judici, i li va venir un atac d’angoixa. El servei municipal d’Atenció a la Dona de Barcelona va posar el seu cas en coneixement de l’Oficina d’Atenció a la Víctima del Delicte del Departament de Justícia, i aquí va començar el seu apoderament. “Venia amb el seu pare, i plorava i plorava. Vam usar una conducció alternativa, i a la sala, amb veu tranquil·la, li vaig explicar com seria el judici, que li posarien una mampara per no veure l’agressor, que jo estaria sempre al seu costat, i que s’havia de tranquil·litzar”, explica Josep Maria Güell, tècnic de l’oficina. “Em vaig poder explicar bé i la jutgessa no em va qüestionar”, recorda Erica. L’exmarit, enrabiat, va ser expulsat de la vista. “Donem les gràcies a Erica i a totes les víctimes que ens donen la seva confiança”, declara Güell, que també l’ha ajudat a trobar altres serveis de la comunitat per a la seva filla malalta, i amb la qual s’ha implicat amb l’associació de familiars Aefat.

Precisament, la secretària de Relacions amb l’Administració de Justícia, Patricia Gomà, i la directora d’Execució Penal a la Comunitat, Pilar Heras, van anunciar ahir que “amb molt d’esforç” s’ha ampliat als 49 partits judicials de Catalunya, aquest servei. Als 29 tècnics actuals –psicòlegs i treballadors socials–, s’hi afegiran 46 professionals més a partir del 3 d’abril per acompanyar tota víctima de delicte en el procés judicial i sense necessitat que tingui una ordre judicial, com marca la llei del 2015. L’any passat van atendre 9.190 víctimes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia