Societat

La prohibició de circular per contaminació s’amplia a les motos a Barcelona

La DGT comença a distribuir les etiquetes que identifiquen els vehicles amb distintiu mediambiental

Es prohibirà circular en episodis de contaminació

Les motos i els ciclomotors que no tinguin l’etiqueta de la DGT no podran circular els dies laborables amb més contaminació dins de la Zona de Baixes Emissions entre Rondes a partir del desembre d’aquest any, segons va anunciar l’Ajuntament de Barcelona. La decisió coincideix amb la distribució per la direcció general de Trànsit (DGT) de les etiquetes que identifiquen aquests vehicles amb el distintiu ambiental, tal com ja van fer amb els turismes i furgonetes.

Amb aquesta mesura, el govern d’Ada Colau incorpora les motocicletes i els ciclomotors més contaminants als vehicles objecte de restriccions en casos d’episodi contaminant, amb l’objectiu de protegir la qualitat de l’aire que es respira a la ciutat en el marc de la lluita contra la contaminació. Actualment, la prohibició ja afecta els turismes i furgonetes, si bé encara no s’ha decretat cap dia d’alerta perquè els vehicles sense autorització s’hagin de quedar a casa. Aquesta prohibició de circular de caràcter temporal passarà a ser definitiva a partir de l’1 de gener del 2020 per als vehicles de més de 20 anys

Els titulars dels vehicles de dues rodes amb distintiu ambiental B, C, ECO o Zero Emissions residents a Barcelona podran adquirir les etiquetes identificatives de manera immediata a les 85 oficines de correus de Barcelona, o obtenir-la en un termini de 3 o 4 dies hàbils en qualsevol oficina de correus de la resta de l’Estat, pagant 5 euros.

Encara que la col·locació de l’etiqueta adhesiva és voluntària, igual que als cotxes, l’Ajuntament recomana portar-la en un lloc visible del vehicle per facilitar la identificació als agents de la Guàrdia Urbana i beneficiar-se així dels avantatges previstos en relació amb la mobilitat o l’aparcament, entre d’altres.

Segons dades de la DGT, a un 40% de les motos i els ciclomotors matriculats a Barcelona els correspon la categoria C del distintiu ambiental (etiqueta verda), un altre 40% no tenen distintiu ambiental en considerar-se molt contaminants, un 19% tenen el distintiu B i un 1% tenen el distintiu Zero Emissions.

En relació amb els vehicles censats a la ciutat de Barcelona, l’any 2016 (946.914 vehicles), les motocicletes representaven un 23% i els ciclomotors un 6% del total. El nombre total de motocicletes censades l’any 2016 és de 223.671 motos i 57.037 ciclomotors.

Segons l’últim Informe de Mobilitat 2016, un 48,8% dels desplaçaments en vehicle privat dins de Barcelona i un 14,7% dels desplaçaments de Barcelona cap a altres poblacions es fan en motocicleta.

LA XIFRA

23%
del total
de vehicles censats a la ciutat de Barcelona són motocicletes i un 6% són ciclomotors.

LA DATA

01.01.20
Tots
els vehicles que no tinguin distintiu ecològic no podran circular per Barcelona d’aquí a un any i 9 mesos.

La major mobilitat no afecta la qualitat de l’aire

Els nivells de diòxid de nitrogen (NO2) s’han mantingut estables durant l’any 2017 a l’àrea de Barcelona respecte a l’any anterior, tot i que s’ha experimentat un increment important de la mobilitat producte de la represa econòmica. Aquesta és una de les dades que destaquen dels mesuraments que fa la Xarxa de vigilància i prevenció de la contaminació atmosfèrica i que va fer públic ahir el Departament de Territori i Sostenibilitat. En concret, cinc estacions han presentat superacions del valor límit anual –40 micrograms per metre cúbic (µg/m³) d’aire– de les 68 que mesuren aquest contaminant a tot Catalunya. Tots aquests punts de mesurament estan situats dins de la Zona de Protecció Especial i instal·lats prop de la influència de les emissions derivades del trànsit. Les partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres (PM10) han disminuït força a tot el país des del 2008, també a Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

En funcionament les càmeres a set pobles garrotxins per evitar robatoris

olot
LLANARS

La central hidràulica torna a funcionar després de quatre mesos d’aturada

LLANARS

Malvivint de nou al ras

Badalona
crònica

Els primers batecs de Temps de Flors

Girona
PLATJA D’ARO

Retiren una terrassa del passeig marítim per impagaments

PLATJA D’ARO

Una comunitat universitària a Girona

gastronomia

Setze dies per assaborir l’arròs mariner de Tarragona

Tarragona
SALUT

Alerten de llaminadures amb un component del cànnabis

BARCELONA

L’Ajuntament de Mataró ha d’indemnitzar amb 49.000 euros una extreballadora

mataró