Societat

Foment alerta de la paràlisi de 160 equipaments clau

La patronal presenta un document en què reclama un nou model de gestió dels edificis que tenen una utilitat pública

La gran majoria de les obres aturades són competència de la Generalitat

La patronal Foment del Treball va posar ahir la Generalitat de cara a la paret amb la presentació d’un informe en el qual es detallen fins a 160 equipaments pendents de fer a Catalunya, majoritàriament projectes que són competència del govern català. El document, presentat pel president de la Cambra de Contractistes, Joaquim Llansó, té com a objectiu incentivar la represa de la inversió en obra pública a Catalunya alhora que proposa un nou model de gestió dels equipaments. En anys anteriors, Foment havia fet un document similar però centrant-se en les infraestructures.

La llista dels equipaments pendents d’execució és llarga, però hi destaca el projecte d’ampliació de l’hospital Clínic de Barcelona al solar que ocupava l’antiga caserna central del cos de bombers, amb façana al carrer Provença. Es tracta d’un edifici de set nivells, tenint en compte el soterrani i la planta baixa, amb un total de 50.360 m². La major part de l’espai a construir serà per a l’hospital Clínic, 47.541m², i quedaran 1.539 m² que es destinaran a usos dels bombers, a més d’un pati descobert de 1.138 m². El projecte sanitari preveu una macroàrea d’urgències, amb 128 boxs, i dependències per a les seccions d’hematologia, oncologia, nefrologia i urologia, i diagnòstic per la imatge, amb 112 llits per a malalts aguts, 32 punts hospitalització de dia i 23 places per a diàlisi.

Un hospital amb retard

El del Clínic és l’exemple en què més èmfasi posa Foment per posar l’accent en la importància d’aquests projectes d’equipaments encara pendents d’execució. Foment recorda que el projecte de l’ampliació de l’hospital barceloní data del 2006, que el 2010 se’n va aprovar definitivament el planejament i que el compromís de les administracions era tenir-lo en funcionament el 2013.

En termes globals, des de Foment s’adverteix que en el període que va del 2009 al 2015 la inversió en l’àmbit de la sanitat s’ha retallat un 0,5%, i adverteix que aquest fre és especialment significatiu en l’àmbit de l’educació, on s’ha retallat fins a un 18% la inversió. En analitzar aquestes xifres, Foment adverteix que “si es vol mantenir o augmentar la qualitat en la prestació dels serveis públics, les diverses administracions públiques han de revertir la pèrdua de dotació de capital acumulat en infraestructures educatives i sanitàries que hi ha hagut els darrers anys”.

Com ja ha fet en altres ocasions quan ha parlat d’infraestructures pendents, Foment proposa un pla d’actuació amb un seguit de mesures que comencen per demanar a les administracions que apliquin “criteris objectius per definir els projectes”. També es proposa prioritzar la qualitat al preu de l’obra i incorporar de manera clara criteris de transparència. Per millorar la qualitat es considera necessari invertir més en la fase del projecte.

Eficiència energètica

Un dels aspectes que valora amb més èmfasi Foment és la qüestió energètica. Els equipaments públics són grans consumidors d’energia i es demana que en els projectes de futur s’incorporin criteris d’eficiència energètica que permetin estalviar en el consum. També es demana construir tenint en compte els costos de manteniment, l’accés de persones amb disminució o la connexió a les noves tecnologies.

La planificació també es considera molt important, amb la redacció de plans sectorials i activant un sistema de programació a llarg termini, posant fi als cicles de contractació amb finalitats electorals. Finalment es proposa que siguin organismes independents els encarregats d’avaluar periòdicament les polítiques públiques d’equipaments.

La llista de les obres pendents

Entre la llista d’equipaments pendents d’executar per l’administració, no tot és obra nova, sinó que també hi ha ampliacions i remodelacions. Destaca els 24 instituts, 7 escoles, 18 centres de recerca i 3 equipaments universitaris.

En l’àmbit sanitari la totalitat d’obres que s’han de fer en hospitals són de remodelació o millora de centres ja existents. Destaquen en aquest sentit els projectes pendents d’executar al Germans Trias de Badalona o al Trueta de Girona. En la salut bàsica es comptabilitzen 33 obres pendents, majoritàriament ampliacions de centres d’assistència primària.

En altres àmbits es recorda que queda per fer la reforma de la presó de dones de Barcelona o el nou centre de preventius i tercer grau de la ciutat. També es detalla una llista de comissaries de policia, com ara la de Manlleu o Mollerussa, i parcs de bombers a Gelida, la Roca del Vallès i Santa Llogaia d’Àlguema.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia