Societat

Només un 22% d’embarassades es vacunen de la grip

Els experts insisteixen que les vacunes són clau per immunitzar els nadons

La de la tos ferina arriba al 80%

Fa pocs anys a Catalunya es vacunaven contra la grip entre un 5% i un 6% de les dones embarassades. Les últimes campanyes del Departament de Salut i en especial la d’aquest últim any, basades en recomanacions internacionals, han aconseguit que aquest percentatge arribi fins al 22%. És baix, comparat per exemple amb la vacunació contra la tos ferina, que és del 80%. Tot i les recomanacions de Salut Pública i la insistència dels metges, les dones embarassades es resisteixen. I és precisament per lluitar contra aquesta resistència que ahir diferents experts van insistir una vegada més en la conveniència que les dones embarassades es vacunin. Ho van fer durant el XXI Curs d’Actualització Vacunes 2018 organitzat per Vall d’Hebron. “És important que les dones entenguin que aquestes dues vacunes no es poden posar fins als sis mesos de vida, en el cas de la grip, i fins als dos mesos en el cas de la tos ferina, per tant els nens neixen sense defenses contra aquestes malalties”, explica la cap del servei de medicina preventiva i epidemiologia de l’hospital universitari Vall d’Hebron, la doctora Magda Campins. En el cas de la grip, hi afegeix, “la protecció és tant per a la mare com per al nadó i en els dos casos evita el risc d’hospitalització”. Tot i que a l’Estat no hi ha cap vacuna obligatòria, totes dues s’han incorporat al calendari de vacunació de les embarassades. El curs se celebra dins la Setmana Internacional de la Immunització amb la qual l’OMS està fent una crida per incrementar les taxes de cobertura a tota la població. Els experts alerten que el moviment antivacunes està provocant brots d’algunes malalties com és el cas del xarampió.

Més proves a favor de la vacuna de la meningitis B

Fa temps que els pediatres recomanen als pares la vacuna contra la meningitis B. Però, tot i les recomanacions, el Departament de Salut no l’ha incorporat al calendari de vacunacions per entendre que la incidència de la malaltia és molt baixa i que no hi ha prou evidència per considerar-la eficient. Ahir, dins del curs de Vall d’Hebron un epidemiòleg del Sistema de Salut Públic del Regne Unit, únic país europeu que la té al seu calendari, va presentar nous estudis que avalen una eficàcia d’entre un 80% i un 85% i que redueix els casos en nens a la meitat. En vista d’aquestes dades, el vicepresident de l’Associació Espanyola de Vacunologia, Fernando Moraga-Llop, va demanar que “es valori si seria eficient incloure-la definitivament dins del calendari”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia