Societat

El TC suspèn l’accés sanitari universal català

El TC ha admès a tràmit el recurs de l’Estat contra la llei catalana que garanteix l’accés sanitari universal i, fins que no hi hagi una sentència definitiva, suspèn la vigència i l’aplicació dels articles impugnats. La llei, aprovada pel Parlament el juny del 2017, estableix que totes les persones residents a Catalunya tenen dret a l’assistència sanitària amb càrrec als fons públics mitjançant el CatSalut i que la manera d’acreditar-ho és l’empadronament. El TC ja va declarar inconstitucional la llei del País Valencià que tenia la mateixa finalitat i permetia l’accés sanitari universal als immigrants en situació irregular.

Entre els articles suspesos hi ha el que defineix que tots els residents tenen dret a l’assistència amb càrrec a fons públics, que s’entén per “residents” totes les persones empadronades en un municipi, així com els col·lectius en risc d’exclusió social. També diu que si una persona no és “resident” tindrà dret a ser atesa en cas d’urgència.

La norma es va aprovar amb el vot contrari del PPC, l’abstenció de Cs i el vot favorable de la resta de grups. L’aleshores conseller de Salut, Antoni Comín, va destacar que la llei “restaurava la universalitat perduda”, en al·lusió al decret que va aprovar el 2012 el govern espanyol que deixava sense cobertura gratuïta les persones immigrades en situació irregular.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.