Societat

Ensenyament ofereix més de 127.325 places per començar estudis postobligatoris el curs vinent

El departament implanta 29 cicles nous de formació professional al territori per atendre la demanda de diferents sectors

El departament d’Ensenyament ofereix per al curs vinent, 2018-2019, fins a 127.325 places de primer curs en els ensenyaments postobligatoris, és a dir, batxillerat, formació professional, ensenyaments artístics, esportius, Programes de formació i inserció (PFI), itineraris formatius específics (IFE), entre altres. D’aquestes places, 46.725 corresponen al batxillerat, mentre que 35.725 són de cicles de grau mitjà i 30.120 de cicles de grau superior.

Així, d’FP s’ofereixen en total 139 títols i 37 adaptacions diferents de 24 famílies professionals. 54 corresponen al grau mitjà i 85 al grau superior. D’aquesta manera, a tot el territori hi haurà cicles formatius de les 24 famílies professionals existents. De fet, entre la nova oferta, destaquen 29 títols nous per tal de donar resposta a les demandes de diferents sectors del territori.

Entre les novetats dels cicles de grau mitjà, destaquen els títols d’Activitats eqüestres que es farà a l’Institut de Mollerussa i a l’Escola Agrària del Pirineu, a Monteferrer i Castellbó, o el cicle de Manteniment d’embarcacions d’esbarjo que es farà a diferents instituts de Vilanova i la Geltrú, Barcelona, Empúries, Sant Feliu de Guíxols o Mataró.

En grau superior, s’implanten cicles de Condicionament físic (a El Prat de Llobregat, l’Hospitalet de Llobregat, Barcelona, Lleida o Tarragona), Gestió de l’aigua a Tarragona, el cicle de Tècnic Superior esportiu de Vela a Barcelona, o el títol propi d’Arts en circ que farà el centre Rogelio Rivel de Barcelona.

Més modalitat dual

El curs 2018-2019, Ensenyament preveu incrementar fins als 12.000 els alumnes i 240 els centres participants a la modalitat dual de l’FP; una eina que permet als estudiants combinar la seva formació acadèmica amb pràctica a les empreses i que per tant, per molts, suposa poder incorporar-se al món laboral amb una relació directa amb els estudis impartits.

Dins el pla STEMcat, Ensenyament també reforçarà l’orientació en l’àmbit STEM i planteja un seguit d’actuacions per a incrementar els graduats en aquets sectors i transmetre una visió positiva de les STEM, en especial entre els joves. Per exemple, es potenciarà la formació del professorat promovent la participació de les empreses del sector o amb activitats adreçades a la comunitat educativa de promoció d’aquestes àrees.

En grau mitjà, l’oferta nova de cicles STEM és en Sistemes microinformàtics i xarxes, a Corbera de Llobregat, Barcelona i Tordera, el de Mecanització a Vic o Preimpressió digital a Girona. En grau superior, hi ha fins a una dotzena de títols nous com ara Transport i logística, a Gabà, Audiologia protètica a Sabadell, Disseny de fabricació mecànica al Vendrell, Mecatrònica a Barcelona o Administració de sistemes informàtics en xarxa amb el perfil de ciberseguretat Barcelona, Granollers i Tortosa.

Consolidació dels IFEs

El proper curs es consoliden els Itineraris formatius específics (IFE), per a persones amb necessitats educatives especials associades a una discapacitat intel·lectual lleu o moderada, i s’amplien amb l’increment de l’oferta. Hi haurà un total de 516 alumnes repartits en 43 grups -8 grups de tercer curs, 16 grups de segon i 19 de primer- en 19 centres d’arreu del país, fet que suposa 228 alumnes més que l’any passat.

Enguany, es podrà cursar el primer curs d’aquests ensenyaments per primera vegada als següents instituts: Escola del Treball de Lleida, Calamot de Gavà i Leonardo da Vinci de Sant Cugat.

La programació i la definició dels criteris per a la planificació dels ensenyaments postobligatoris s’ha fet amb la col·laboració de les entitats municipalistes, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis, S’ha establert una ràtio de 35 alumnes al batxillerat i per a la formació professional, es té en compte l’eficiència i l’ocupabilitat.

Per tat, es tendeix a incorporar cicles amb poca demanda en pobles amb més pes demogràfic i s’aposta per a noves ofertes en instituts que ja tenen cicles de la mateixa família per tal de facilitar sinèrgies i convertir els centres en referents professionals.

La implantació de nous cicles es proposen tenint en compte el teixit empresarial del territori, prioritzant en molts casos els cicles de grau mitjà per reduir l’abandonament prematur i potenciant les famílies professionals que ofereixin un itinerari complet des dels PFI fins el grau superior, i que responguin a les necessitats del teixit productiu del territori.

Preinscripció i matrícula

El calendari de preinscripció és del 14 al 24 de maig per a batxillerat i cicles de grau mitjà i la matrícula és entre el 4 i l’11 de juliol.

Per als cicles de grau superior, la preinscripció serà entre el 29 de maig i fins el 7 de juny, mentre que la matriculació es farà entre el 18 i el 23 de juliol.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Núvols en augment

Barcelona

Vuit casos nous de coronavirus augmenten a 33 el nombre de persones infectades a l’Estat

Madrid

Salut reforça els serveis de salut pública i el 061 pel coronavirus

Barcelona

L’Hospital Sant Joan de Déu diagnostica més de 900 nens amb malalties rares des del 2017

Barcelona

Suïssa cancel·la el Saló de l’Automòbil de Ginebra i tots els esdeveniments amb més de 1.000 persones pel coronavirus

Barcelona

Un treballador en estat greu en caure a una tina de vi buida a Reus

Reus

Calvet anuncia que els danys causats pel ‘Glòria’ als rius superen els 50 milions

Blanes

Negar un lloguer social no pot impedir l’admissió a tràmit d’una demanda de desnonament, segons l’Audiència de Barcelona

Barcelona

Un 55% dels 650 estudiants catalans d’Erasmus a Itàlia estan en regions afectades pel coronavirus

Barcelona