Societat

Una nova teràpia redueix tumors de mama en ratolins

Un estudi de l’IRB Barcelona confirma l’eficàcia de combinar quimioteràpia amb un inhibidor de la proteïna p38 que protegeix les cèl·lules cancerígenes

L’informe va ser publicat ahir a ‘Cancer Cell’

Hi ha una proteïna, batejada com p38, que té una funció protectora contra l’estrès en les cèl·lules sanes. Ja fa anys que un equip d’investigadors de l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona), liderat pel professor Ángel R. Nebreda, va constatar que la funció protectora de la p38 acaba perjudicant l’organisme quan s’alia amb una cèl·lula cancerígena. En aquest cas, la proteïna actua també com a salvavides. Fa de reguladora i evita un dany excessiu en l’ADN de la cèl·lula tumoral i, per tant, l’ajuda a sobreviure.

L’any 2014 l’equip de Nebreda va descriure com passava això en el càncer de còlon, i ara ha fet el mateix amb el càncer de mama. Però aquest cop la investigació ha anat més enllà. L’equip de l’IRB Barcelona ha implantat trossets de tumor de mama en ratolins i els ha subministrat uns compostos químics que inhibeixen l’acció d’aquesta proteïna El resultat d’aquest estudi, que ahir va ser publicat a la prestigiosa revista Cancer Cell, pot obrir la porta a noves teràpies contra el càncer de mama, en concret contra un tipus de càncer, el triple negatiu, per al qual no hi ha fins ara cap teràpia dirigida –únicament s’utilitza la quimioteràpia genèrica.

Nebreda explica que per inhibir la proteïna s’han utilitzat uns fàrmacs que ja s’estan utilitzant en assajos clínics amb pacients per altres malalties. Amb l’administració d’aquests compostos químics, “s’aconsegueix bloquejar l’acció protectora de la proteïna i, per tant, augmenta la mortalitat de les cèl·lules tumorals i es redueixen els tumors”. Però la troballa que pot ser clau per a futurs tractaments ha estat constatar que la combinació d’aquests inhibidors amb medicaments de quimioteràpia clàssica denominats taxans, com ara el paclitaxel o el docetaxel, aconsegueix una reducció encara major. “Com intuïem, quan bloquegem l’acció de la p38, les cèl·lules es queden sense protecció i l’acció dels taxans és més efectiva”, subratlla Nebreda. En 7 dels 9 tumors de pacients que es van utilitzar per fer l’estudi, l’inhibidor de p38 va potenciar, accelerar o allargar l’efecte antitumoral dels taxans. Nebreda creu que el motiu pel qual no ha funcionat en els altres dos és que “l’eficiència del tractament depèn del grau d’inestabilitat cromàtica de les cèl·lules tumorals: com més inestabilitat, millor funciona”. Això és “important des del punt de vista terapèutic”, perquè “hi ha formes senzilles de mesurar la inestabilitat cromosòmica dels tumors”.

Els resultats en ratolins són esperançadors. Ara Nebreda confia “que la indústria farmacèutica s’interessi per dur a terme assajos clínics per comprovar l’eficiència del tractament combinat en pacients reals”.

LA FRASE

Esperem que les farmacèutiques facin assajos per validar el tractament combinat en humans”
Ángel R. Nebreda
professor de l’IRB Barcelona que ha liderat la investigació

4.600 casos nous cada any

El càncer de mama és el càncer més freqüent en les dones de Catalunya, i cada any se’n diagnostiquen 4.600 casos nous. Representen un 28% de tots els tumors diagnosticats en les dones. La incidència és semblant a la resta de països del sud d’Europa i inferior a la dels països del nord o oest d’Europa.

La supervivència a cinc anys de les dones diagnosticades de càncer de mama mostra una tendència de millora en les últimes dècades i se situa en el 85% en l’últim període analitzat a Catalunya. Una supervivència semblant a la dels països europeus amb millor supervivència.

Malgrat aquestes bones xifres de supervivència, el càncer de mama causa la mort de 980 dones cada any.

La mortalitat, però, disminueix un 2,6% cada any com a conseqüència de les millores en els tractaments i del programa de detecció precoç d’aquest tumor implantat des de fa anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Els pagesos gironins protesten per una nova baixada del preu de la llet

GIRONA
Societat

Acord per ampliar el festival Roses de Reus

Reus
FIGUERES

Restauraran la façana i els elements patrimonials del Teatre el Jardí

FIGUERES
Urbanisme

Rebategen carrers de Sarrià per denunciar la destrucció dels jardins de Can Raventós

Barcelona
societat

Barcelona vol limitar l’horari d’obertura a l’entorn del carrer Tuset

barcelona
BADALONA

Els usuaris de Can Bofí Vell, condemnats a viure de nou al carrer

BADALONA
Albanyà

Bassegoda recupera el sant Miquel vandalitzat fa més de 20 anys

Albanyà
infraestructures

Posen en marxa els ascensors de l’estació de Mollet Sant Fost

MOLLET DEL VALLÈS
SALT

Els patinets han estat involucrats en una vintena d’accidents els últims sis mesos

SALT