Societat

El Síndic va atendre al llarg de l’any passat 47 olotins

Com a la resta del país, la majoria de queixes o consultes registrades pel defensor de les persones van estar relacionades amb les polítiques socials i, en un cas, amb la discriminació de gènere

El síndic, Rafael Ribó, va presentar en el ple municipal d’Olot d’ahir al vespre l’informe de la seva oficina referit al 2017. En total, es van atendre 47 homes i dones residents a la ciutat, una xifra superior a la de l’any anterior (35). La majoria de queixes o consultes (17) es van referir a les polítiques socials, un fet –va indicar Ribó– comú a tot el país, tot i que amb tendència a la baixa. En aquella xifra s’inclou la queixa d’un home per discriminació de gènere. Des del punt de vista quantitatiu van ser significatives les qüestions vinculades amb l’administració pública i els tributs, que van acumular sis queixes i quatre consultes; així com les de medi ambient, urbanisme i habitatge, amb sis queixes i tres consultes. En l’informe s’assenyala que són xifres inferiors a les registrades en ciutats amb una població similar a Olot. En canvi –va fer notar el síndic–, a la ciutat garrotxina l’any passat es van atendre més homes que dones, contràriament al que passa en general a Catalunya. Els tràmits referits concretament a l’Ajuntament van consistir en set queixes (l’any 2016 n’hi havia hagut només dues), de les quals tres tenien a veure amb el medi ambient i dues, amb polítiques socials. Rafael Ribó va explicar que l’oficina nota en els ciutadans encara molta reticència a fer valer el seu dret a queixar-se, segurament –va argumentar– per por de les represàlies (“no em refereixo a Olot”, va aclarir) i va animar els catalans a acudir al Síndic. “Queixar-se és un acte valent que ajuda moltes persones i fa millorar les administracions”, va assegurar.

Llibertats amenaçades

Tant Ribó com l’alcalde, Josep Maria Corominas, van tenir un record per Jordi Sànchez, que havia format part de l’equip del Síndic de Greuges. Ribó, a més, va posar l’accent en la “greu afectació” dels drets i llibertats que s’està produint a l’Estat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.