Societat

Irlanda vota aquest divendres en referèndum si despenalitza l’avortament

Els ciutadans voten si deroguen de la constitució l’esmena que criminalitza la interrupció de l’embaràs equiparant el dret a la vida de la mare amb el del no nascut

Irlanda celebra aquest divendres el referèndum per decidir si despenalitza l’avortament al país i obre la porta a què es legalitzi. Des de les 7 del matí fins a les 10 de la nit, més de tres milions de persones estan citades a votar si volen que la legislació que penalitza actualment l’avortament sigui revocada. El referèndum planteja derogar l’article 40.3.3 -conegut com la Vuitena Esmena de la constitució-, que des del 1983 estableix que el fetus i la mare tenen el mateix dret a la vida, fet que en realitat consagra la prohibició de l’avortament a la constitució del país. El 2013, arran d’un cas particular i la mort d’una dona, es va introduir una excepció: quan existeix risc de pèrdua de la vida de l’embarassada, incloent-hi el suïcidi. Amb tot, la prohibició segueix estesa a la resta de supòsits. Si el resultat del referèndum aquest divendres és positiu, s’obrirà la porta a una nova legislació que el govern irlandès ja ha proposat. Segons el document publicat pel Departament de Salut, “es podria dur a terme una interrupció de l’embaràs quan un metge certifica que, en la seva opinió raonable, formada de bona fe, l’embaràs en qüestió no ha superat les 12 setmanes d’embaràs”.

La impossibilitat d’avortar de forma legal a Dublín i el risc a penes de presó de fins a 14 anys per una interrupció de l’embaràs il·legal fa que moltes dones optin per avortar al Regne Unit. Dades oficials del departament de Salut indiquen, per exemple, que unes 3.265 dones van viatjar d’Irlanda al Regne Unit amb aquest objectiu l’any 2016.

“Ja gairebé hi som: demà tindreu l’oportunitat de pronunciar-vos sobre com tractem les dones en crisi”, va piular dijous el primer ministre irlandès, Leo Varadkar, que ha fet campanya pel ’sí’ a canviar les lleis i a favor de la despenalització.

Irlanda -on prop del 80% de la població és catòlica-, Xipre i Malta són els tres estats membres de la UE que, excepte algunes excepcions com quan la vida de la mare és en risc, l’avortament és il·legal, segons dades de l’Agència de Drets Fonamentals de la Unió Europea.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SALUT

Alerten de llaminadures amb un component del cànnabis

BARCELONA

L’Ajuntament de Mataró ha d’indemnitzar amb 49.000 euros una extreballadora

mataró
URBANISME

Roquetes vol quedar exclosa de la zona inundable per poder construir

ROQUETES

Denuncien una “sobreocupació crònica” del centre d’acollida de la Misericòrdia

girona
AGRICULTURA

Els regants del Llobregat seran compensats per les llavors que no puguin plantar

BARCELONA
SERVEIS

Afectades l’R2 sud, R14 i R15 per un tren avariat entre Garraf i Sitges

sitges
llengua

Els centres sanitaris hauran d’atendre els usuaris en la llengua que triïn

barcelona
SOCIETAT

El Palau de Congressos torna a acollir ExpOtaku Tarragona

TARRAGONA
INFRAESTRUCTURES

Adjudicada la tercera fase de la via per a ciclistes i vianants entre Reus i Cambrils

REUS