Societat

Perpinyà no és tan sols el Castellet

La capital de la Catalunya del Nord, una ciutat atractiva

La imatge típica de Perpinyà és la del Castellet, però a mi m’agrada el barri de Sant Jaume, nascut a redós de l’església del mateix nom, on els colors, els sabors, les olors, els carrers estrets, les finestres pintades i les parets descrostades integren un microcosmos en què la barreja de parles i orígens trenen una diversitat en la qual la llengua franca és el català caló parlat pels gitanos que no han renunciat als orígens i te’ls pots trobar a la plaça Cassanyes fruint del temps i el pastís mentre al seu voltant el món bull en un mercat interminable on et venen des de pastanagues fins a sabates, vestits i joies de granat de Perpinyà. La ciutat té aquestes sorpreses. Lluny de la imatge estereotipada, la capital de la Catalunya del Nord ens pot oferir visites culturals, com la imprescindible al Palau dels Reis de Mallorca, una fortalesa gòtica que és el monument més impactant del Rosselló. Una lliçó d’història concentrada en tres patis, capelles, habitacions o cisternes que ens explica que hi va haver un temps que aquesta ciutat va ser la capital d’un regne efímer que va deixar petjada. El carrer Gran de la Moneda ens portarà al barri més gòtic, que conserva les petges del passat d’un dels centres comercials més importants del Principat i mostra sense rubor el seu present cultural amb museus com el de Jacint Rigau, a tocar de la plaça de la Llotja, edifici noble reconvertit en ajuntament, que es manté com a centre vital de la ciutat.A tres minuts a peu hi ha la catedral de Sant Joan Baptista, el cementiri i el claustre funerari més gran i més ben conservat dels Països Catalans. Agafant el carrer de la Mà de Ferro, arribarem a la Casa de Bernat Xanxo, gòtica, paralitzada en el temps. Si encara es tenen ganes de caminar ens podem acostar al convent dels Mínims, redescobert per molts visitants en ser una de les seus principals de Visa pour l’Image, la gran mostra fotogràfica que uneix Perpinyà amb el planeta terra. Des d’allà i fins al Castellet, la porta forana, imatge icònica i seu de la casa pairal, descobrirem una ciutat oberta, farcida de botigues, restaurants, jardins, que traspuen una manera d’entendre la vida que, com va dir Dalí, la situen en el centre del món.

Menjar i beure

A Perpinyà es poden trobar restaurants com Casa Sansa, especialitzat en cuina, que està obert fins avançada la nit, però també bars de tapes, pizzeries, especialitzats en sushi, en cuina francesa, marroquina o armènia. Tot acompanyat dels vins d’una terra generosa que ha sabut transformar una denominació d’origen, Les Côtes du Roussillon, en símbol de qualitat i d’identitat d’un país que no vol morir oblidat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia