Societat

JOSEP PERE COLAT

PRESIDENT DE LA COOPERATIVA AGRÍCOLA DE CORBERA D’EBRE

Al món cooperatiu estem acostumats a treballar molt per coses petites”

El vi Sense Límits que elabora la cooperativa de Corbera d’Ebre, i que serveix per recaptar fons per al centre assistencial Jeroni de Moragas, produeix la segona anyada solidària

El grup de Rasquera Xeic! i l’escriptor de Flix Andreu Carranza s’han sumat al projecte del vi solidari Sense Límits, elaborat per la cooperativa agrícola de Corbera d’Ebre, per recaptar fons per a l’Associació de Rehabilitació i Educació Especial Jeroni de Moragas de Móra d’Ebre. Han creat la cançó Tots sumem i n’han gravat un videoclip, on hi participen també usuaris de l’associació i que ja es pot veure a la plataforma Youtube. Tots els beneficis de la cançó es destinaran a la campanya solidària que tindrà també una gran festa per presentar el Sense Límits, el 9 de juny, a Corbera d’Ebre.
Fa un any que van impulsar el Sense Límits i ara ja tenen a punt una segona festa per consolidar el projecte. Quin balanç en fa?
No ens esperàvem aconseguir el ressò que hem tingut. La gent s’hi ha bolcat. La setmana passada vam penjar el vídeo de la cançó que ha escrit l’Andreu Carranza i que canten els Xeic! i en dos dies el vídeo sumava 20.000 visualitzacions, una cosa impensable.
Diferències entre la festa que preparen aquest any i la posada en escena de l’any passat?
Des de la cooperativa agrícola no s’havia fet mai una edició de vi solidari i quan ho vam presentar l’any passat, el 8 d’abril, a l’església del Poble Vell, van venir unes 600 persones. L’any passat va tenir un caràcter institucional i aquest any li volem donar un aire més festiu. Començarem a fer activitats per als més menuts a les cinc de la tarda, curses de sacs, estirar corda i xocolatada, i pujarem al Poble Vell, acompanyats de grallers i gegants de la Terra Alta i la Ribera d’Ebre. Presentarem la segona edició del vi solidari i a la plaça farem un sopar i concert amb els Quicos, Gra Fort, Mascarats, Setrill, Xeic! i el discjòquei Eloi Giralt.
Quantes ampolles del vi solidari s’han venut?
Unes 2.000 ampolles. Durant tot l’any, botigues i comerços de proximitat de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta l’han tingut a la venda. Al mateix preu que el compren, el venen: 6 euros. Aquí ningú no hi fa negoci.
Enguany faran un tiratge similar?
En farem unes 3.000 ampolles. La novetat és que enguany el disseny gràfic de les etiquetes de les ampolles el fa Cordegat, un equip de creatius de Barcelona que han volgut col·laborar amb el projecte. I han dissenyat tres etiquetes diferents per decorar les ampolles. El vi serà el mateix però s’alternaran les etiquetes.
No han pensat introduir el vi en d’altres canals, en la restauració, per exemple?
El problema que ens podríem trobar és el marge de preus. Els restaurants li carreguen un sobrecost al vi i, en aquest cas, nosaltres pensem que s’ha de preservar el caràcter solidari i evitar fer-hi negoci. Les botigues que el venen no hi guanyen res, que és el que toca en una iniciativa solidària.
La solidaritat amb què s’ha acollit la proposta del vi solidari és el que més el sorprèn?
No hi comptàvem, francament. El Jeroni de Moragas és un centre de Móra, conegut a la comarca i a les Terres de l’Ebre, però no és l’Hospital Sant Pau de Barcelona ni el Sant Joan de Déu. Malgrat aquest caràcter local, la gent s’ha sumat a la idea i hi ha participat activament. Els primers a fer-ho van ser els socis de la cooperativa de Corbera, que s’hi van bolcar des del moment en què els vam explicar el projecte en una assemblea. Des del principi hi han donat ple suport. Seleccionem unes vinyes per produir el vi i els pagesos les cuiden i les mimen perquè el raïm tingui el màxim de qualitat.
Què els va fer decidir-se per una campanya en favor de l’associació Jeroni de Moragas?
Hi tenim una vinculació per proximitat, de Corbera a Móra és un pas. A més, hi ha veïns del poble, com l’Andreu i la Maria, que hi van i gràcies a l’educació i formació que hi reben són uns veïns més integrats. Ens va semblar una bona manera de fer poble i fer comarca, però no ens aturem aquí, pensem que per volum s’ha de convertir en el primer vi solidari de Corbera, de la Terra Alta, de les Terres de l’Ebre i de tot Tarragona.
Essent un vi produït a la Terra Alta, difícilment podria haver-se escollit una varietat que no fos la garnatxa blanca.
A la Terra Alta es fa molt bon vi, en totes les varietats. L’estrella és la garnatxa blanca, però veurem amb vista a anys vinents si introduïm més varietats.
Quin retorn en treu la cooperativa?
Al món cooperatiu estem acostumats a treballar molt per coses petites, en aquest cas és una satisfacció emocional molt gran. A la cooperativa hem passat èpoques dures i difícils, però és un món on hi ha solidaritat i on cal l’esforç de tots per tirar projectes endavant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva