Societat

Societat

Tribuna de la Fundació. Jordi. Comas amb Eudald Carbonell

Anem “cap al caos”

L’arqueòleg Eudald Carbonell vincula l’acceleració imposada per la tecnologia a un cataclisme imminent d’abast mundial, però superable

L’arqueòleg i codirector del projecte Atapuerca, Eudald Carbonell, bon coneixedor de l’evolució humana, els nostres ancestres i el pòsit genètic que ha arribat fins als nostres dies, no dibuixa un futur gaire engrescador amb la introducció de la tecnologia, que ha “accelerat la història” per sobre de la capacitat d’adaptació al canvi social. No ens adrecem cap a una apocalipsi bíblica, però sí “cap al caos, però com que tot va molt ràpid, arribarà aviat, com una gran tempesta”. I passarà.

El que s’esdevindrà és incert, però tot i el pessimisme científic, Carbonell no deixa de confiar en l’adaptació evolutiva i la “consciència operativa” desenvolupada i acumulada instintivament per superar la crisi. Va ser un dels arguments més comentats que l’antropòleg va sostenir en la seva conferència Evolució, transformació i canvi social. Pensar des d’ara, que va aplegar ahir un centenar de persones al S’Agaró Hotel en el marc de les tribunes de la Fundació Jordi Comas.

El científic, Premi Nacional de Cultura i Premi Príncep d’Astúries, és membre del Club de Roma i de l’Acadèmia de Ciències de Nova York. Nascut a Ribes de Freser el 1953, codirigeix el mundialment famós jaciment d’Atapuerca, on enguany compleixen quatre dècades de feina.

En aquest sentit, va recordar que l’evolució ha fet concentrar les cinc espècies d’homínids en una de sola, però va alertar que l’aplicació de la tecnologia pot derivar en subespècies: “Els editats genèticament, els modificats, i la resta”, és a dir, nosaltres, cap a finals de segle. Amb tot, va contraargumentar que la tecnologia ens “humanitza”, alhora que altres conductes socials contraposades a la resta d’animals, com ara els hàbits de menjar plegats o haver desenvolupat formes de llenguatge.

En el context de canvi, però, Carbonell no va obviar la crisi del capitalisme i els valors sobrers, en què va incloure la religió o la metafísica. Però en la retòrica, que no va deixar ningú indiferent, també va carregar de manera benèvola contra l’imbecil·lisme, agafant el guant que li va llançar Jordi Sargatal, i “els lideratges perillosos” predominants en els darrers anys. Dins de la lluita contra la selecció natural, que ha superat les morts “per grip o infecció”, també “segurament els imbècils són necessaris per a l’evolució” de la resta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva
CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona