Societat

Comencen a desencallar diners paralitzats pel 155

El nou govern català ja ha reprès els tràmits per a les obres de la incineradora de Campdorà, aturats fa uns mesos des de Madrid

Madrenas destaca la rapidesa i diu que “això sí que és governar per a tots els catalans”

Al juliol se signarà el conveni i les obres arrencaran a l’octubre

El govern català ja ha desencallat la partida per a les obres de la incineradora de Campdorà, que el govern espanyol va paralitzar fa uns mesos amb el seu control de la Generalitat arran de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució. Així ho va anunciar ahir l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, que va destacar que el nou executiu de Quim Torra “només ha trigat tres dies” a “desencallar el problema”, i va manifestar que “això sí que és governar per a tots els catalans”, en contra de les acusacions que molt sovint es fan als partits sobiranistes. Fonts municipals van concretar que l’Agència Catalana de Residus (ACR) ja ha signat els documents que estaven frenats i que la previsió és que el mes que ve el conseller de Territori, Damià Calvet, i l’alcaldessa de Girona subscriguin un conveni per a les obres, i que els treballs arrenquin a l’octubre. La intenció de l’equip de govern és anar al més ràpid possible i, malgrat que quan el govern espanyol va congelar la partida el consistori va demanar per si de cas prorrogar els terminis dels treballs fins al 2022, ara es calcula que es podran acabar a finals del 2020, només uns mesos després del previst inicialment.

Cal recordar que la paràlisi dels tràmits per fer les obres va arribar quan la planta ja estava tancada per executar-hi els treballs. El tancament encareix el cost del servei de recollida de residus, ja que cal dur-los a abocadors més allunyats, i per això Girona va decidir apujar un 7% la taxa d’escombraries mentre la planta estigui aturada. Així, com més temps es trigui a acabar els treballs, més temps durarà aquest sobrecost. “És una gran notícia perquè solucionar aquest problema vol dir beneficiar totes les butxaques dels gironins”, va assenyalar Madrenas, que va subratllar els “perniciosos efectes” que ha comportat l’aplicació del 155. El consistori es va mostrar indignat des del primer moment amb el fre de Madrid a les obres, i va ser un dels temes que Madrenas va voler incloure en la reunió frustrada amb Millo.

Treballs en dues fases

Les obres a la incineradora de Campdorà van començar el 2016 amb una primera fase, de dos anys de durada i amb un pressupost de 6,6 milions, centrada en les actuacions més prioritàries per posar la planta al dia. A principis del 2018 havia d’arrencar la segona fase, que és la reforma global de la incineradora, pressupostada en 20,7 milions –que ja van ser aprovats pel govern català l’abril del 2017– i per a la qual cal tancar la planta. El juny del 2017 l’Ajuntament va demanar que algunes de les actuacions previstes en la primera fase es desenvolupessin dins de la segona per aprofitar millor les sinergies. Són aquests canvis entre fases el que es va paralitzar des de Madrid, cosa que va obligar el consistori a aturar l’abril passat un procés de licitació que ja estava en marxa.

LES XIFRES

27,3
milions
és el pressupost total dels treballs, incloent-hi la primera fase (ja executada) i la segona, que és la principal.

LA FRASE

7
per cent
és l’encariment addicional de la taxa d’escombraries a Girona mentre la planta estigui tancada.

LA DATA

Ha estat arribar el nou govern i desencallar-ho. Això sí que és governar per a tots els catalans
Marta Madrenas
alcaldessa de girona
2020
és l’any
en què es preveu que s’acabin les obres. S’havien d’acabar a meitat d’any, i ara ja es calcula que serà cap a finals.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

INFRAESTRUCTURES

Avança l’estació de l’L9 I l’L10 a la plaça Maragall

Barcelona
Informació especial

La Universitat de Girona incrementa la seva oferta acadèmica

Estat Francès

Esclaten violentes protestes a Martinica per l’augment del cost de la vida

Barcelona
Successos

Justícia convoca una reunió d’urgència arran del suïcidi d’un pres a Lledoners

Barcelona

La Taula de Mobilitat i Ús Públic de la Garrotxa reivindica el bus Rumbus

LA GARROTXA
la crònica

Les delícies de la cuina d’aprofitament

CRÒNICA

L’AENTEG trasllada la seva seu i estrena identitat corporativa

GIRONA
SOCIETAT

Trànsit preveu que 460.000 cotxes sortiran de l’àrea de Barcelona en un pont de la Mercè marcat per la pluja

BARCELONA
ciència

La UB i el VHIR s’alien per crear pell humana bioimpresa

Barcelona