Societat

la crònica

La república dels pescadors de la gamba

Dos presidents del govern han visitat la fira de la gamba de Palamós. L’any passat Carles Puigdemont, ara a Berlín, va donar inici a la mostra gastronòmica i de promoció econòmica del producte estel·lar del municipi. Aquest any, li ha tocat el torn a Quim Torra, investit el 14 de maig com a 131è president de la Generalitat després de mig any sense govern efectiu i amb el marcatge de l’article 155 i les institucions de l’Estat espanyol.

El president Torra (Blanes, 1962) s’ha intercanviat missatges de telèfon i trucades amb Pedro Sánchez i ha volgut que el major Josep Lluís Trapero tornés a dirigir els Mossos, cosa que no podrà ser (vegeu plana 12). Però ahir va ser convidat d’honor a la cinquena edició de la fira. Torra va signar el llibre d’honor de l’Ajuntament de Palamós. Hi va deixar escrit que “la Costa Brava és un dels paisatges que més estimo”, però també va voler que quedessin clares les coses: “Catalunya té persones empresonades i a l’exili, i el dret a l’autodeterminació està criminalitzat [a l’Estat espanyol]”.

Torra va recórrer el carrer Major saludant els vilatans i va ser aplaudit a l’entrada de l’ajuntament. A la sala noble, l’alcalde, Lluís Puig (ERC) li va regalar, entre altres obsequis, un llibre sobre l’exalcalde palamosí Francesc Dalmau, antic metge de la vila i que va combatre en la Guerra Civil espanyola i en la Segona Guerra Mundial. El president de la Generalitat va quedar admirat d’una immensa obra penjada en una paret de la sala noble, el quadre La República dels pescadors. “He de fer la foto d’aquest quadre com sigui”, va dir . Poc després, el president va fotografiar-se amb els càrrecs electes locals. Sert (Barcelona, 1874-1937) va viure a la dècada dels 30 del segle passat a Mas Juny, a prop del paratge de Castell, i va donar l’obra a l’Ajuntament palamosí el 1932, segons va explicar Puig.

Durant l’estada a la vila, a Torra el van acompanyar el batlle, el primer tinent d’alcalde i exbatlle, Jordi Pallí (CiU), i la resta de regidors de l’equip de govern, format per republicans i convergents, i el regidor de Junts per Palamós i Sant Joan (a l’oposició). No hi eren, però, els sis edils del PSC, encapçalats per l’exalcaldessa Maria Teresa Ferrés, que ha anunciat que no es presentarà el 2019, ni el de la CUP ni la no adscrita (antiga representant del PP).

Torra va visitar la cinquena Fira de la Gamba, on el van acompanyar la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, la ripollesa Teresa Jordà, i el patró major de la Confraria de Pescadors de Palamós, Antoni Albalat. Promoguda pel consistori i la confraria, que formen el comitè de certificació de la marca Gamba de Palamós, els organitzadors van informar que es van vendre 250 quilos de gamba i més de 22.000 tiquets per beure i menjar. Al migdia, el ritme era alt.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva