Societat

Tres membres de l’Espai Antiracista declaren per una querella de PxC de Salt

L’advocat dels investigats demana que s’arxivi la causa

Plataforma els acusa d’un delicte d’odi

Acte en suport als activistes davant dels jutjats de Girona

“Tothom és de casa. Salt diu no al racisme”. És el lema d’una pancarta que es va desplegar ahir davant dels jutjats de Girona, on un centenar de persones es van concentrar en solidaritat amb tres membres de l’Espai Antiracista citats a declarar arran d’una querella presentada per Sergio Concepción, regidor de Plataforma per Catalunya (PxC) a Salt. Els encausats van entrar cap a dins enmig d’aplaudiments i crits de suport. El seu advocat, Benet Salellas, va anunciar que sol·licitarà avui dimecres “l’arxivament del cas”: “Esperem que la jutgessa ho acordi i que la fiscalia estigui en aquesta mateixa tessitura. Plantar cara al discurs xenòfob no pot ser delicte.”

En la querella interposada per Concepción s’atribueix als encausats la presumpta comissió de delictes d’odi, contra els drets fonamentals i revelació de secrets. Salellas rebat que precisament l’Espai Antiracista va néixer amb l’objectiu de “discutir i contestar” el discurs racista, del qual “PxC és un dels exponents”. “Si demanem que al carrer i a les institucions no s’accepti que la xenofòbia hi entri, que al final l’administració de justícia legitimi el posicionament de PxC admetent la querella i citant els encausats per incitació a l’odi és contradictori.”

PxC té dos regidors a Salt. Des del partit s’afirma que els activistes els han “boicotejat sistemàticament” actes públics, com una concentració que van organitzar el 20 de març del 2017 davant del consistori saltenc, sota el lema Per un poble més segur. “Per impedir que s’exercissin els drets legítims dels ciutadans, l’Espai Antiracista va convocar una altra concentració al mateix lloc i a la mateixa hora”, descriu la querella.

Afegeixen que a les xarxes socials van intentar “incrementar l’odi” contra Concepción destacant d’ell “una afiliació neonazi i genocida”; i es va filtrar l’imprès de comunicació de la concentració. Salellas respon que la manifestació de PxC buscava “vincular problemes de seguretat amb el fet migratori”, una situació que el Tribunal d’Estrasburg posa com a exemple de generació de discurs d’odi.

PxC també denuncia les protestes de l’Espai Antiracista per la diada de Sant Jordi del 2015 i la del 2017, a Salt. La formació política assegura que, l’any passat, els manifestants van “aïllar la parada de PxC i van anar apropant una mena de barrera amb la intenció d’aixafar el lloc”. Salellas recorda que els Mossos no van imputar ningú perquè la mobilització va discórrer amb “màxima normalitat”.

LA FRASE

Cada cop que PxC intenti generar discurs racista, una xarxa social sòlida plantarà cara a les consignes
Benet Salellas
advocat de la defensa dels encausats


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia