Societat

El nou concurs limita els castells carregats

L’organització del ‘mundial’ casteller ha aprovat puntuar només un castell que quedi a mitges

Els caps de colla Toni Bach (Vilafranca) i Albert Martínez (Vella) discrepen de la nova mesura

El 27è Concurs de Castells de Tarragona 2018 presenta la principal novetat que, dels tres castells puntuables de cada colla, dos hauran d’haver estat descarregats o, el que és el mateix, només serà puntuat un castell carregat. Es tracta d’una mesura sense precedents que l’organització del concurs argumenta com una “aposta per la seguretat”, però que no ha estat exempta d’una forta polèmica en el món casteller, fins al punt que, enguany, la comissió assessora del concurs, formada per representats de les colles més altres agents, va voler repetir la votació feta l’any passat, i que havia propiciat l’acord, per ratificar-lo.

La mesura va ser defensada per la directora castellera del 27è concurs, Ester Roca: “Les colles veuen els canvis amb bons ulls i la nova normativa no restarà espectacularitat al concurs”, va dir la setmana passada en l’acte de presentació. En el món casteller, però, hi ha debat entre els partidaris i els crítics.

Els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella són les grans favorites a la victòria final. El cap de colla dels verds, Toni Bach, és el principal defensor del nou format: “A mi em sembla bé. Bàsicament perquè el vaig proposar jo. Era conscient que es tractava d’un canvi radical, però les colles noves també hi estaven a favor i van pressionar fort pel tema de la seguretat i els va semblar bé.”

El cap de colla dels rosats, Albert Martínez, no ho veu igual: “Per mi, aquesta norma no fa els castells més segurs i, a més, no se la creuen ni els que l’han votada, perquè després, quan van a plaça i carreguen un castell, no veig pas que el repeteixin”.

Sobre aquest punt, Bach considera que “el concurs no és com una actuació, ja que, si ho fos, faríem tres castells i un pilar, sinó que s’ha d’innovar, i si l’any que ve ens diuen que hem de fer un castell per sota, un castell amb agulla i un de net, també em semblarà bé”. Per Martínez, en canvi, “el concurs marca tendències i les normes que s’indiquen a les bases es traslladen a plaça i, en aquest sentit, aquesta nova norma no solament no aporta res, sinó que crea confusió, ja que a plaça els castells carregats continuaran tenint el mateix valor que sempre”.

Els dos caps de colla sí que coincideixen a creure que la nova norma no afectarà l’estratègia de les colles, en el sentit conservador. Així, tant Bach com Martínez estan convençuts que totes prepararan els millors castells per tenir-los a punt per als grans dies: el 30 de setembre a Torredembarra (colles de 7) i el 6 i el 7 d’octubre a Tarragona (colles de 8, de 9 i gamma extra). En total, 42 formacions disputaran el mundial casteller.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva