Societat

Reclamen més polítiques d’acompanyament i més coordinació per garantir la reinserció dels reclusos

La presidenta de la Taula del Tercer Sector, Francina Alsina, qualifica d’’’inversió’’ destinar recursos als excarcerats perquè es tradueix amb menys reincidència

Un estudi de 25 casos de reclusos que van sortir en llibertat entre l’estiu i la tardor passada posa de manifest que no hi ha un protocol concret d’acompanyament a les persones excarcerades per a la seva transició a la comunitat i que, les qui el segueixen, tenen millors resultats de reinserció social i laboral. Per aquest motiu, la Taula del Tercer Sector reclama noves polítiques que garanteixin aquest acompanyament. En una jornada sobre el paper de les entitats en aquest procés, la presidenta de la Taula, Francina Alsina, ha qualificat ’’d’inversió’’ destinar recursos a l’acompanyament dels excarcerats ja que s’acaben traduint en menys reincidència i més casos d’èxit en la inserció laboral i social.

La pèrdua dels vincles amb el nucli familiar o social, la pèrdua de competència laboral, l’estigma, el desfasament tecnològic, la carència d’ingressos regulars, el desfasament dels tràmits i les incompatibilitats entre prestacions són alguns dels inconvenient que les persones recluses es troben quan aconsegueixen la llibertat. A més, se’ls ha de sumar altres aspectes com desregulació documental, la manca d’assignació de serveis bàsics de suport i els hàbits i les addicions de cada reclús.

Així ho ha resumit Emili Grande, responsable de l’estudi presentat aquest dimarts sobre l’acompanyament a les persones en la sortida de la presó, que conclou que tots aquests aspectes poden millorar si en l’últim període de condemna, el pres pot gaudir del règim obert per ’’anar reconstruir alguns dels escenaris’’ fins a la llibertat definitiva.

En aquest sentit, Amand Calderó, director general de serveis penitenciaris de Catalunya, ha destacat que 7 de cada 10 si aquests reclusos han pogut gaudir d’un tercer grau o una llibertat condicional. Calderó s’ha mostrat disposat a potenciar la política del medi obert i sobretot, potenciar l’acompanyament de les entitats del tercer sector, entitats properes i amb implantació al territori.

Per aquest motiu, la presidenta de la Taula del Tercer Sector ha criticat el poc suport actual de l’administració per tirar endavant aquests programes que ajuden a les persones que durant un temps han estat privades de llibertat. Alsina recorda que la presó produeix un estigma molt gran entre totes aquestes persones ’’que tenen dret a una segona oportunitat’’ i per això creu que cal fer ’’molta pedagogia’’ per canviar aquesta concepció de la presó i superar les dificultats de reconstruir la vida i la identitat un cop han aconseguit la llibertat. Alsina recorda que moltes de les persones que han passat per la presó han trencat amb els seus cercles que els donen seguretat i tenen per exemple, molt poques possibilitats d’accedir a una feina, com a motor d’inserció social.

Per això, creu que destinar recursos a aquest tipus de polítiques ’’no és una despesa’’ sinó ’’una inversió’’ perquè la reinserció laboral i social ’’és sinònim de menys reincidència i menys reingressos a la presó’’. Per fer-ho possible, cal un acompanyament, uns protocols i un suport a les entitats que el duen a terme.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES